nieuws

Bilfinger en Deense partners stappen fors in tunnelaanleg

bouwbreed

malmö – Een consortium met het Duitse Bilfinger en de Deense aannemers Per Aarsleff en E. Pihl & Søn heeft het eerste contract binnengehaald voor het langvoorbereide citytunnelproject in Malmö in Zweden. Het contract is meteen ook het grootste.

De combinatie Malmö Citytunnel Group (MCG) maakt de ruimte voor het ondergrondse deel van het centraal station plus de toegangstunnels voor 255 miljoen euro. Het Zweedse NCC won de inschrijving voor twee andere grote deelwerken, onder meer de bouw van het ondergrondse station. Deze werken zijn aan het bedrijf gegund voor circa 160 miljoen euro. In totaal omvatten deze aanbestedingen nog net niet de helft van het totale budget van 980 miljoen euro waarop het project is geraamd. De resterende onderdelen van het project worden de komende maanden gegund.

De citytunnel in Malmö voorziet in een forse bekorting van het huidige spoorwegtraject op de lijn Oslo-Kopenhagen, dat nu nog om de stad loopt maar straks er grotendeels onderdoor. Dat betekent primair de aanleg van twee evenwijdige tunnelbuizen met een lengte van elk 6 kilometer, waarvan 4,5 kilometer wordt geboord.

Reageer op dit artikel