nieuws

Berm maaien kan veilig en makkelijk

bouwbreed Premium

emmen – Wie kent ze niet: de mannen in oranje hesjes die met een handmaaier op de rug het gras rond bermpaaltjes kortwieken? Links en rechts razen vrachtwagens voorbij. Obstakels in de berm leveren nogal eens problemen op voor het machinaal maaien. Met de Eco grasstop van het Emmer ideeënbureau Awenyddion is het gevaarlijke met de hand maaien niet meer nodig. Veiliger voor de maaier, prettiger voor de doorstroming op de weg én op de lange duur een kostenbesparing.

Het Emmer bureau ontwikkelde een soepele rubberen mat, met daarin een uitsparing voor obstakels. De onderlaag van de mat zuigt zich vast aan de ondergrond en wordt strak om een obstakel gelegd. Het principe van de mat is dat gras geen kans krijgt er doorheen te groeien.

Vervolgens kan een gemotoriseerde maaier gemakkelijk langs de mat maaien, zonder beschadigingen aan te richten of de eigen maaitanden te beschadigen. Door de flauw aflopende zijden spoelen vuil, zand en water gemakkelijk van de mat.

Bert Buwalda van het ideeënbureau werd op het spoor van de mat gezet toen hij een tent uit zijn tuin verwijderde en zag dat het gras eronder dood was gegaan. Vlak erna zag hij een vrachtwagen met hoge snelheid langs een bermmaaier rijden. Hij combineerde de twee feiten: “Jaarlijks komen gemiddeld drie bermmaaiers om het leven en raken er nog eens 120 in de wao door een ongeval”, benadrukt hij. “Ik vond dat ik daar best een oplossing voor kon bedenken.”

Het idee voor de Ecograsstop is inmiddels door de provincie Drenthe getest op een proefvak van de N381 ter hoogte van Westerbork. Volgens woordvoerder B. Kroeze van de provincie zijn de ervaringen op het 11 kilometer lange proefvak erg goed.

Om die reden is besloten alle bermpaaltjes en ander bermmeubilair langs de N381 te voorzien van een mat. “Het werkt prima, de maaiaannemer kan er gewoon langs met groot materieel, bijmaaien is niet meer nodig.”

Vrachtwagens

Volgens Kroeze is het verbeteren van de veiligheid de belangrijkste overweging voor de provincie om de Ecograsstop aan te schaffen. “We hebben nog geen ongelukken gehad, maar we zijn ons bewust van de zuigende werking van vrachtwagens. We praten over een weg waar 100 kilometer per uur mag worden gereden, maar voor de maaier is 70 kilometer eigenlijk nog te hard.”

Een andere overweging van de provincie was dat de hinder voor het verkeer eveneens vermindert. “Er kan sneller worden gewerkt, dus kan een snelheidsbeperking sneller worden opgeheven. We weten dat de mat ook werkbesparend is, want het maaien rond obstakels kost veel tijd. Na een periode van zo�n tien jaar zal de mat zichzelf terugbetalen. Een leuke bijkomstigheid”, vindt hij.

Andere vertegenwoordigers van lokale overheden tonen volgens Bert Buwalda belangstelling voor de vinding. Ook is gesproken met luchthaven Schiphol over levering van de Ecograsstop-matten.

De Ecograsstop meet 1,40 x 0,90 meter en kost tussen de 25 en 35 euro. De mat is leverbaar met diverse soorten uitsparingen. Om het mechanisch maaien te bevorderen is de mat vormgegeven conform het maaispoor van de grote mechanische maaier.

Reageer op dit artikel