nieuws

Belgische bedrijven snel met hogesterktebeton Vrij indeelbaar Projectgegevens

bouwbreed Premium

rotterdam – De bouwers van Nederlands hoogste woongebouw, Montevideo op de Kop van Zuid in Rotterdam, hebben in de ruwbouwfase aan vier dagen genoeg om een complete verdieping op de toren te zetten. Met een klimbekisting en hogesterktebeton weet de Belgische bouwer Besix het tempo er flink in te houden.

“Met hogesterktebeton kun je de ene dag storten en de volgende dag alweer met je kist naar boven om aan de volgende verdieping te beginnen”, vertelt projectdirecteur Wilfried Dom. “Door gebruik te maken van een betonkwaliteit van B55 of B65, heeft het gestorte beton een half etmaal later een benodigde minimumsterkte van 13 N/mm2.”

Snel bouwen in beton is wel toevertrouwd aan Besix, dat wereldwijd grote projecten aanpakt. Recentelijk nog bouwde het Belgische bedrijf in Dubai aan een 309 meter hoge toren. Daar haalde het bedrijf een bouwsnelheid van twee verdiepingen per week. Daarvoor moest wel worden gewerkt met een tweeploegendienst. Op de Wilhelminapier in Rotterdam gaat het iets kalmer aan. De betonbouw is net voltooid, de bouwers zijn nu begonnen aan de bovenste veertien lagen, die een complete staalconstructie krijgen.

Bij Montevideo begon de betonbouw iets meer dan een jaar geleden met het storten van een 2 meter dikke vloerplaat op de eerder geslagen paalfundering. De 2130 kuub B45 beton die daarvoor nodig was, werd in één keer in een doorlopend proces van een dag gestort.

Dom: “Om koudefronten en interne scheurtjes in het beton te voorkomen werd een betonsamenstelling uitgekiend die een rustige temperatuurontwikkeling kent. Om het verloop te kunnen volgen hadden we thermokoppels aangebracht. De plaat hebben we vlak voor de bouwvak gestort, zodat we direct na terugkeer van vakantie verder konden met de wanden en kolommen.” Tot de vijftiende verdieping gebeurde dat in sterkteklasse B65, vervolgens klom de bouw verder tot de 27ste verdieping in sterkteklasse B55.

In hoog tempo groeit het complex momenteel in staal naar de 42ste laag. Na plaatsing van een enorme letter �M� op het dak bereikt het gebouw uiteindelijk de definitieve recordhoogte van 151,5 meter.

Op begane grond hoogte startte het werk met de constructie van een soort paddestoelvloeren met extra versterkte balken. Daarop werd een staalstructuur aangebracht die een rol speelt bij het overbrengen van de krachten die op de toren werken.

Op niveau -2 werd vervolgens begonnen met het monteren van de klimbekisting aan de binnenzijde, gelijktijdig met de opbouw van de stalen liftkern in het hart van het gebouw. De rest van de klimbekisting werd opgebouwd vanaf +2. Met behulp van de klimbekisting werden de dragende wanden over drie verdiepingen gebouwd, waarna de vloeren in B35-kwaliteit erachteraan zijn gebouwd.

Klimbekisting

De eerste weken kostte het allemaal wat passen en meten, maar naarmate de bouw vorderde, slaagden de bouwers erin om een complete verdieping van 800 vierkante meter binnen een week te voltooien.

De keuze voor een klimbekisting ligt wat Dom betreft voor de hand. “Het grote voordeel van een automatische klimkist is dat je, nadat die is opgebouwd, weersonafhankelijk bent. Dat is op deze locatie en op deze hoogte natuurlijk belangrijk,” zegt Dom. “Verder werken je mensen beschut en kun je met twee ploegen onafhankelijk van elkaar aan vloeren en wanden werken. En je kunt, anders dan met een tunnel, ook bij ingesloten ruimtes komen.”

Het gebruik van een tafelbekisting voor de vloeren stond hem in eerste instantie tegen: bij het ophijsen daarvan naar een volgende verdieping kan wind wel snel een complicerende factor zijn. Om toch het tempo van de klimbekisting bij te kunnen houden, is hier en daar een stuk traditioneel bijgestort. Dat gebeurt ook nabij de top van het gebouw.

Na voltooiing van de eerste dertig etages is ongeveer 20.000 van de totaal 25.000 kuub beton gestort. Behalve de vloeren in het staalbouwdeel worden ook de balkons van de appartementen nog aangestort. Dat gebeurt met behulp van isokorven.

De gevel wordt aangekleed met traditioneel metselwerk, boven de 27ste etage is dat geprefabriceerd. Speciale aandacht ging uit naar niveau +2 en +28: daar bevinden zich de aansluitingen van de beton- op de staalconstructie.

Dom: “Dat is complex, omdat je te maken hebt met een bijzonder krachtenspel. Daarvoor moest veel aangelaste wapening worden aangebracht voor een perfecte aanhechting van de slanke staalconstructie op het beton en voor een goede verankering. Maar dat kunnen wij, hè. Wij zijn echte betonboeren.”

Behalve 27 verdiepingen in beton krijgt de toren van woongebouw Montevideo veertien topverdiepingen met een stalen skelet. Dit geeft de luxe �skyappartementen� op verdiepingsvloer 28 tot en met 42 een volledig vrije indeelbaarheid.

De toren van 43 verdiepingen wordt door een middendeel van zeven lagen verbonden met een bouwdeel met twaalf verdiepingen. In dat middendeel zijn kantoren geconcentreerd, terwijl vooral de hoogbouw een rijke variatie heeft aan woningen.

Ontwikkelaar ING Real Estate Development laat onder meer een healthclub (inclusief fitnesscentrum en zwembad) in het complex bouwen en ontwikkelde voor toekomstige bewoners een speciaal serviceconcept.

Francine Houben,

Mecanoo Architecten

Constructeur:

ABT Consult

Hoofdaannemer:

Besix Nederland Branch

Ontwikkelaar:

ING Real Estate

Development

Oplevering:

augustus 2005

�Dat kunnen wij, hè. Wij zijn echte betonboeren�

Reageer op dit artikel