nieuws

Ballast Nedam bouwt weer brug in Suriname

bouwbreed Premium

paramaribo – Ballast Nedam gaat in opdracht van bauxietconcern Billiton een brug bouwen over de Surinamerivier. De kosten zijn geraamd op 9,6 miljoen dollar. Over ruim een jaar moet het 350 meter lange bouwwerk worden opgeleverd.

De brug zal uitsluitend bestemd zijn voor verkeer van Billiton en bauxietproducent Suralco, onderdeel van Alcoa. De bauxietvoorraden in de bestaande mijnen zijn bijna uitgeput. Om de productie te kunnen continueren worden aan de overzijde van de Surinamerivier twee nieuwe mijnen tot ontwikkeling gebracht. De brug moet het mogelijk maken de delfstoffen naar de aluinaarderaffinaderij te Paranam te transporteren.

Het totale project voor de ontwikkeling van de nieuwe bauxietwinningsgebieden kost ruim 68 miljoen dollar. Beide mijnen, die een totale geschatte voorraad hebben van 13 miljoen ton, zullen eind 2006 operationeel zijn. Binnen vijf jaar zijn ook deze voorraden uitgeput en zullen de maatschappijen uitwijken naar het westen van Suriname. Om daar te kunnen opereren, moet onder meer een stuwmeer worden aangelegd. Billiton zegt vanwege de enorme vraag vanuit China het bauxiet de komende jaren gegarandeerd te kunnen afzetten.

Ballast Nedam bouwde eerder al twee bruggen over de Suriname- en Coppenamerivier voor een totaalbedrag van ongeveer 180 miljoen dollar. De nieuwe brug wordt gebouwd naar het model van die over de Coppenamerivier, maar wordt wat hoger. Het bouwbedrijf heeft de vestiging in Suriname vorig jaar grotendeels ontmanteld omdat opdrachten sinds de voltooiing van de twee bruggen, in 2000, nagenoeg uitbleven. Een deel van de deskundigen voor de bouw van de tweede brug over de Surinamerivier wordt uit het buitenland gehaald en tijdelijk in Suriname gestationeerd.

Reageer op dit artikel