nieuws

Arabieren wijken uit naar Fluor Nederland

bouwbreed Premium

haarlem – De door de oorlog in Irak verslechterde verhoudingen tussen Arabische landen en de Verenigde Staten, legt ingenieursbureau Fluor Nederland bepaald geen windeieren. Deze week ontving het Haarlemse bedrijf een miljardenopdracht uit Koeweit.

“Dit soort projecten wordt gewoonlijk gegund aan de Fluor-bedrijven in Amerika”, zegt woordvoerder E. Hamer van Fluor Nederland. “Maar je ziet nu dat Arabieren terughoudend zijn in het verstrekken van opdrachten aan Amerikanen. Europa is voor hen dan een uitgelezen uitwijkmogelijkheid.”

Het ingenieursbureau uit Haarlem gaat in Koeweit voor Dow Chemical en Petro-chemical Industries Company (PIC) de capaciteit van een bestaande raffinaderij verdubbelen. Fluor neemt daarbij het management van het project en het ontwerp van installaties en infrastructuur voor zijn rekening. Begin volgend jaar wordt begonnen met de bouw, in 2007 moet het werk zijn afgerond.

De waarde van de order loopt in de miljarden. “Waarschijnlijk ligt het dichter tegen de 2 miljard dan de 1 miljard aan”, aldus Hamer. In een personeelsadvertentie in de landelijk dagbladen rept Fluor overigens over een opdracht van 2,8 miljard.

Uitbreiding

Mede doordat Arabische landen hun opdrachten steeds meer in Europa wegzetten, is de orderportefeuille van Fluor flink gestegen. In het laatste kwartaal haalde de Nederlandse tak naast de Koeweit-klus nog “een aantal grote” werken binnen. Hamer zegt dat meer opdrachten worden verwacht vanwege de voorziene toename van investeringen in de chemische en petrochemische industrie.

Voor Fluor Nederland betekent dat zonder meer een uitbreiding van het personeelsbestand, weet Hamer. “Nu al hebben we zo�n zestig vacatures, maar dat aantal kan nog wel eens verder toenemen.” Het bureau telt momenteel ongeveer 750 vaste werknemers en nog eens 150 tijdelijke arbeidskrachten.

Fluor is sinds 1959 actief in Nederland en heeft inmiddels vestigingen in Haarlem, Bergen op Zoom en Zoetermeer. Het ingenieursbureau is onder meer betrokken bij de bovenbouw van de hsl-zuid en de ombouw van de N50 tot snelweg A59. Ook neemt Fluor deel in het consortium dat wil meebetalen aan de Zuiderzeelijn.

Zegsman Hamer wil niet kwijt hoeveel omzet de Nederlandse poot jaarlijks boekt. Hij verwijst naar de cijfers van het Amerikaanse moederconcern. Dat kende in 2003 met 30.000 werknemers in meer dan 25 landen een bedrijfsopbrengst van bijna 7 miljard euro. De onderneming is wereldwijd actief als bouwer en ontwerper in de markten gas en olie, chemie en petrochemie, infrastructuur en telecommunicatie.

Reageer op dit artikel