nieuws

Altijd goed zicht vanuit Fundex 3500

bouwbreed Premium

oosterhout – Franki Grondtechnieken schroeft in de Beatrixlaan in Den Haag 160 stalen buispalen met groutinjectie de grond in met een nieuwe funderingsmachine, de Fundex 3500. De cabine is beweegbaar gemonteerd waardoor de machinist altijd goed zicht heeft op zijn werk.

De funderingsmachine oogt nog gloednieuw. Directeur P. de Kort van Franki Grondtechnieken BV in Oosterhout bevestigt dat het gaat om een eerste stelling van een nieuwe serie funderingsmachines gemaakt door IHC Fundex in Goes, de Fundex 3500. “We huren de nieuwe machine van IHC Fundex om op een werk te kunnen zien hoe hij bevalt. Misschien schaffen we er wel een aan”, zegt De Kort.

Van deze nieuwe machines is het geluidsniveau naar beneden gebracht. Bovendien zijn ze snel te monteren en te demonteren. Kenmerkend is echter de plaatsing van de cabine. Bij de voorgangers van deze machine zit de cabine op een vaste plaatst bij de rupsen. Daarbij heeft de machinist beperkt zicht op zijn werk. Bij de Fundex 3500 is de cabine beweegbaar gemonteerd waardoor het zicht altijd goed kan zijn.

Franki Grondtechnieken brengt de 160 stalen buispalen met na-injectie van grout aan in onderaanneming van Ballast Nedam. De palen gaan dienen voor de fundering van de ondersteuningsconstructies van de buisvormige, maar open constructie boven maaiveld.

De stalen buispalen worden de grond ingeschroefd. Door de buis loopt een leiding waardoor een mengsel van water en cement kan worden geperst. De stalen paal zelf heeft een diameter van 508 millimeter. De paalpunt van deze palen krijgt een diameter van 670 millimeter. Om de stalen paal zit over een te regelen traject een schil van grond vermengd met water en cement.

Het schroeven van de buispalen is een trillingsvrije methode, belangrijk voordeel bij het maken van funderingen in een straat met kantoorgebouwen. Bovendien is de methode grondverdringend. Er hoeft geen grond weggehaald te worden en dat betekent weinig risico op zetting in de omgeving.

De heiploeg op het werk in Den Haag bestaat uit drie man. De fundexmachine wordt bedient door de machinist. Een tweede man zorgt voor de bevoorrading van de groutpomp. De bediening daarvan wordt gedaan door de machinist die daarmee controle heeft op de grouttoevoer in relatie tot de snelheid van indraaien. De derde man van de heiploeg doet het werk dat op maaiveld moet gebeuren om het productieproces soepel te laten verlopen.

Soms komt er groutvloeistof langs de paal naar boven tot op maaiveld. In bebouwde kom moet voorkomen worden dat het overal maar naartoe kan stromen. Op dit werk kan de derde man daarvoor beschikken over een minigraafmachine. Normalerwijs in het vrije veld wordt geen minigraver ingezet.

Een nieuwe machine met een alerte heiploeg is nog geen garantie dat alles volgens plan verloopt. Bij het indraaien van één van de eerste palen is op ruim een meter onder maaiveld iets geraakt. Daarbij is de punt van de paal beschadigd. Dat is de punt met de mondingen van de groutleiding. Volgens De Kort moet een riool of kabel zijn geraakt.

Franki Grondtechnieken werkt voor de funderingen van de Randstadrail in onder aanneming van Ballast Nedam. Het voorval valt onder de bepaling over obstakels in de ondergrond waarvan het risico bij de Projectorganisatie Randstadrail ligt.

“Vervelend allemaal. Paal weer terugdraaien, opslaan en afvoeren. De al gedeeltelijk ingedraaide paal zal worden voorzien van een nieuwe punt. Weliswaar kan hij daarna weer worden gebruikt, maar het betekent wel driekwart dag stagnatie en bijkomende kosten”, laat De Kort weten.

“Misschien schaffen we er zelf wel een aan”

Reageer op dit artikel