nieuws

Alternatieve routes uitgesloten voor tracé IJzeren Rijn

bouwbreed Premium

den haag – Alternatieve routes voor de IJzeren Rijn zijn uitgesloten. De goederenspoorlijn gaat bij hergebruik over het historische tracé. De route langs de A67 bij Venlo is daarmee van de baan. Minister Peijs (verkeer) beloofde dinsdagavond in de Tweede Kamer wel maatregelen bij Roermond en Weert tegen onder meer geluidhinder. Het goederenspoor van de […]

den haag – Alternatieve routes voor de IJzeren Rijn zijn uitgesloten. De goederenspoorlijn gaat bij hergebruik over het historische tracé. De route langs de A67 bij Venlo is daarmee van de baan.

Minister Peijs (verkeer) beloofde dinsdagavond in de Tweede Kamer wel maatregelen bij Roermond en Weert tegen onder meer geluidhinder. Het goederenspoor van de Antwerpse haven naar het Ruhrgebied gaat dwars door Limburg. Nederland ruziet al tijden met België over wie de rekening van een half miljard euro betaalt voor het opwaarderen van de ijn. Het Hof van Arbitrage in Den Haag doet nog dit jaar een uitspraak over de kwestie. In de opdracht van de arbitragecommissie staat alleen het historische tracé vermeld. Ook staat erin dat de uitspraak bindend is. De combinatie van beide bepalingen betekent dat bij een akkoord het historische tracé vastligt.

De minister beloofde wel enkele aanpassingen zodat de woonwijken van Weert en Roermond en kwetsbare natuurgebieden worden ontzien. Zonder het debat met de Tweede Kamer had Peijs een stilzwijgend goedkeuren op de arbitrageprocedure gehad. Het CDA voorkwam dit met enkele kritische kanttekeningen. PvdA, SP en GroenLinks wijzen arbitrage af. Ze vinden dat alternatieve routes onvoldoende onderzocht zijn. Volgende week stemt de Tweede Kamer over het verdrag.

Reageer op dit artikel