nieuws

Als de NMa zijn werk goed doet, is ons bestaansrecht verzekerd Slechte economie als voordeel

bouwbreed Premium

helmond – Met een nieuwe betonmortelcentrale denkt het Brabantse Bowie Beton op de weerbarstige betonmarkt een voet tussen de deur te krijgen. “We zullen de markt licht verstoren”, voorspelt directeur Clemens Bontrup.

De nieuwe centrale staat op een 6 hectare groot bedrijventerrein aan het Wilhelminakanaal in Helmond en is sinds een maand officieel in gebruik. Het gaat om een mobiele centrale die stationair zal draaien. De 1,5 kuubs menger is goed voor een productie van 70 kuub per uur. De eerste stap op de gesloten betonmarkt werd zonder veel ophef gezet. “We waren bezig voordat iedereen het in de gaten had” aldus Clemens Bontrup, directeur van Bowie Beton.

Bowie maakt sinds dit jaar weer onderdeel uit van de Bontrup Group, nadat de recyclingactiviteiten vier jaar geleden door Essent Milieu werden overgenomen.

Bontrup verklaart de keuze om betonmortel te leveren uit “een samenloop van omstandigheden”. De eerste ideeën dateren van medio vorig jaar. “In feite waren we als transportbedrijf op zoek naar werk, nadat onze transporten op een zijspoor dreigden te belanden als gevolg van lokale marktontwikkelingen. Daarbij was de investeringsdrempel laag. Met betonleveranties konden we het scala aan activiteiten dat we naast onze transporten uitvoeren, verbreden, wat een synergie-effect heeft.”

De nieuwkomer begaf zich daarmee, zoals Bontrup het zelf formuleert, op een “redelijk beschermde markt”. De drempel was dan ook hoog. De aanvangsfase verliep moeizaam herinnert hij zich. “Het vinden van een grondstoffenleverancier was een probleem. Maar we hebben gewoon doorgezet wat iets zegt over onze daadkracht.”

Bowie Beton vond uiteindelijk een toeleverancier in Teunesen, die in de nabijheid van de centrale een zand- en grindgroeve heeft. “Zelf beschikken we over een zandput, maar dat is ophoogzand waarop we te veel bewerkingen moeten verrichten. We verwerken en leveren alleen kwalitatief hoogwaardige producten.”

Bontrup wijst op de keerwandblokken die op het bedrijventerrein liggen opgestapeld. “Dat is 100 procent restbeton, zonder afvalstoffen.”

De directeur benadrukt dat het hem niet is te doen om de markt open te breken. “Onze insteek was om de concurrentie te vergroten. Als de kartelpolitie binnen twee jaar een vinger achter de kartelvorming zou krijgen, zou dat voor ons een meevaller zijn. Afnemers houden daar toch een wrange nasmaak aan over.”

Hij sluit daarbij ook niet uit, dat het werk van de NMa uiteindelijk een averechtse uitwerking zal hebben en door een toename van faillissementen de prijzen uiteindelijk zelfs zullen stijgen.

Vooralsnog is hij hoopvol gestemd. “Als de NMa haar werk goed doet, dan is ons bestaansrecht verzekerd.” De Brabantse regio vraagt circa 200.000 kuub. Bontrup verwacht volgend jaar 25.000 tot 35.000 kuub af te zetten. “We zullen de markt licht verstoren”, voorspelt hij.

Het werkgebied is een straal van 30 kilometer rondom Helmond/ Eindhoven. Mocht de vraag alle verwachtingen overstijgen, dan kan het bedrijf de productie snel opvoeren. “Op dit voormalige Essent-bedrijventerrein mogen we het veelvoudige produceren. De enige beperking met de huidige centrale is dat we betonmortel mogen draaien in de sterkteklasse tot en met B35.”

Bowie Beton beschikt daarnaast over tien locaties, waarvan er vijf voor betonmortelproductie vergund zijn.”

Dienstverlening

Voor de betonmortelproducent zijn aannemers een nieuw soort klant. “Primair waren onze klanten inzamelbedrijven die containers op de bouwlocaties hadden staan. Door onze transporten beschikken wij echter over de nodige logistieke ervaring, waar we nu ons voordeel mee kunnen doen. We zijn er helemaal op ingesteld.”

De betonproducent wil zich vooral onderscheiden door een optimale dienstverlening. Naast een aantrekkelijke kostprijs doelt de betonproducent vooral op een grotere flexibiliteit om klanten aan zich te binden. “Als een klant zaterdag over betonmortel wil beschikken, draaien we dat. We werken met korte lijnen. Momenteel is er één verkoper fulltime aan de slag. Van een facilitair bedrijf hebben we ons allengs ontwikkeld tot een marktgericht bedrijf. Organisatorisch hebben we alles op een rij. Efficiency is bij ons een tweede natuur.”

De slechte economie is misschien wel een voordeel bij het betreden van de grimmige betonmortelmarkt, denkt directeur Bontrup van Bowie Beton. “De tijd van bedrijven opkopen is voorbij. De prijzen zijn te lang fictief hoog gehouden. Nu het economisch moeilijker gaat, zullen aannemers nog meer naar de kostprijs kijken.”

De reacties uit de markt zijn tot dusverre positief. De directeur signaleert dat de argwaan langzaam verdwijnt. “Klanten reageren doorgaans positief. Ook omdat we tarieven hanteren aan de onderkant van de markt en daarmee kostprijstechnisch concurrerend zijn. We zien overigens dat collega-leveranciers hun prijzen ook wat aanpassen.”

�We zullen de markt licht verstoren�

Reageer op dit artikel