nieuws

Zonnepaneel is tevens gedeeltelijk doorzichtige beglazing

bouwbreed Premium

leiden – De videgevels van 43 woningen in de Leidse nieuwbouwwijk Roomburg hebben een unieke beglazing in de vorm van gedeeltelijk doorzichtige fotovoltaïsche (pv) zonnepanelen. Het is voor het eerst dat in Nederland op grote schaal én architectonisch verantwoord zonnepanelen in een verticale woninggevel zijn geïntegreerd. Eerder deze week zijn de woningen opgeleverd.

De gemeente Leiden was voor deelgebied Energie van Roomburg op zoek naar architectonische kwaliteit in combinatie met duurzaamheid.

Architect Han van Zwieten ging voor zijn project de uitdaging aan om zonnestroom daadwerkelijk te integreren in de gebouwschil. Daarbij maakt de Amersfoortse architect gebruik van de door gevelbouwer Oskomera ontwikkelde Solar Façade. Bij de videgevels van de 43 woningen vormt dit gevelbouwsysteem het constructieve kader voor semi-transparante, thermisch geïsoleerde pv-panelen. Terwijl ze met behulp van (zon)licht energie opwekken, dempen de bijzondere �ruiten� tegelijkertijd het binnenstromende daglicht.

Volgens Oskomera is de inpassing in de circa acht vierkante meter grote videgevel de eerste grootschalige toepassing van het innovatieve gevelbouwsysteem. De Solar Façade is gebaseerd op een 60 millimeter breed bestaand vliesgevelprofiel, waarin ruimte is gemaakt voor het doorlussen van de zonnestroommodules.

In het aangepaste SF-60 profiel is plaats gemaakt voor de meest gebruikelijke randconnectoren en stekkers, die overigens geheel onzichtbaar zijn weggewerkt. Via speciaal hiervoor ontwikkelde doorgangen en wartels is het SF-systeem volledig water- en luchtdicht te monteren. Hierdoor komt de Solar Façade in aanmerking voor het door de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG) vereiste SKG-keur, aldus Oskomera.

Met behulp van lasertechnologie is uit de dunne filmlaag een fijn raster weggesneden, waardoor het mogelijk is om door de zonnepanelen heen naar buiten te kijken. De lichttoetreding wordt daardoor gereduceerd, zodat de zonnepanelen ook in zekere mate dienst kunnen doen als zonwering.

Het systeem is volgens Oskomera Solar Power Solutions gewoon te combineren met de meer conventionele gevel- en raamsystemen, waardoor architecten een grote vormvrijheid krijgen bij het integreren van zonnepanelen in vliesgevels en glasdaken.

Volgens architect Van Zwieten, die zich al vele jaren bezighoudt met de integratie van zonne-energie in gebouwontwerpen, is in Leiden sprake van een tweede generatie pv-paneel. Dat is veel minder blauw gekleurd dan de gebruikelijke kristallijne panelen. Die overdreven blauwe kleur is voor menig architect reden om terughoudend te zijn met toepassing van pv-panelen. Van Zwieten: “Met de terughoudender gekleurde amorfe pv-panelen is het gemakkelijker om op een esthetisch verantwoorde manier gevels te ontwerpen.”

Reageer op dit artikel