nieuws

Zee van ruimte in nieuwbouwwoning van 36 vierkante meter

bouwbreed Premium

alkmaar – Een constructieve voorgevel ontbreekt in een nieuwbouwwoning in de Alkmaarse binnenstad. Architect Rob de Vries gaf de woning een zware stalen lijst bestaande uit een HE 320 A profiel om de noodzakelijke stabiliteit aan te brengen. Binnen hangen de afzonderlijke vertrekken in de ruimte. In combinatie met het open gevelbeeld lijkt de kleine woning daardoor een zee van ruimte te hebben.

De nieuwbouwwoning heeft vloeroppervlakte van 36 vierkante meter, precies even groot als de bouwkavel. Maar zo bescheiden als de woning is, zo groot is het plezier dat Rob de Vries van De Vries Uitterhoeve Architecten BNA aan het ontwerp heeft beleefd. Hij kreeg alle vrijheid van zijn opdrachtgever. Maak maar eens iets origineels, was de boodschap. De Vries heeft geen bemoeienis met een bouwteam en de opdrachtgever is tevens bouwer. Er is eigenlijk maar één partij met wie hij moet overleggen. Deze manier van werken is een droom voor elke architect.

Ruimtelijkheid

Voor de woning koos De Vries een indeling die wars is van traditie. De volumes gevormd door de vertrekken hangen min of meer in de ruimte of steken erdoorheen. Om de ruimtelijkheid van de bescheiden woning te versterken, koos de architect bij de straatzijde voor een open gevel die nagenoeg geheel uit glas bestaat. Het interieur laat een soort afdruk achter in de gevel. Daar waar zich volumes bevinden, is dat af te lezen aan de wijze waarop het glas in de gevel is geplaatst. Het slaapkamervertrek steekt uit de voorgevel.

Dit deel van de gevel krijgt in plaats van glas een roestvaststalen beplating.

De beplating is rondom afgezet met smalle stroken glas, waarmee de lichttoetreding tot de slaapkamer is verzekerd en een blik over de straat kan worden geworpen alsof men in een erker staat. Voor de bevestiging van de gevelbeplating op dit uitstekende bouwvolume is over de gehele breedte van de woning een beugel aangebracht, gelast uit een UNP 220-profiel. De stalen beugel heeft niet alleen een esthetische en constructieve functie maar dient ook een alleszins praktisch nut: met zoveel glas is het toch wel erg handig voor de glazenwasser om er zijn ladder tegenaan te kunnen zetten.

Het liefst had De Vries gezien dat horizontale profielen in de glazen gevel volledig zouden ontbreken en dat de 48 millimeter dikke glaspanelen slechts met elkaar zouden worden verlijmd. Maar met een hoogte van bijna 10 meter werd stapeling van de zware glasplaten onmogelijk, waardoor toch enkele dragende, horizontale roestvaststalen T-profielen tussen het isolatieglas nodig bleken. De relatief smalle glasplaten zijn geplaatst in stalen L-profielen van 100 x 200 millimeter, waarvan de langste 9 meter is.

De volumes steken niet alleen door de gevel, maar ook door het dak. Ogenschijnlijk heeft het zadeldak daarmee aan weerszijden dakkapellen gekregen, maar in werkelijkheid zijn het de bouwvolumes van de badkamer en de technische ruimte die als dozen door het dak steken. De dakvlakken zijn aan beide zijden volledig voorzien van zonnepanelen.

Lichtstraat

Alsof de architect bang was dat er door de vrijwel geheel uit glas bestaande voorgevel te weinig licht zou binnenkomen, zijn de dakvlakken doorgetrokken met glazen panelen en is ter plaatse van de nok een soort lichtstraat gerealiseerd. De glasplaten liggen in het vlak van de pv-panelen. Daardoor liggen zij circa 20 centimeter boven de sporen en ontstaat dus een ruimte tussen de sporen en het glas. Verticaal worden de glasplaten ondersteund door fijne T-profielen. In de nok ontbreekt elk profiel en zijn de platen uitsluitend tegen elkaar gekit. Het gedurfde ontwerp verraadt de voorliefde van De Vries om ofwel een zeer robuuste overgang van materialen te creëren zoals in de voorgevel bij het staal en glas, ofwel te kiezen voor een oplossing die bijna getuigt van een afkeer van kozijnen. Eerder al liet hij in het ontwerp van een Bergense villa de kozijnen weg en zette hij het glas in �weggemetselde� profielen om het gevelbeeld zo strak mogelijk te krijgen. Ook bij deze Alkmaarse woning vermijdt hij zoveel mogelijk de verstorende werking door kozijnen, zodat – zoals De Vries het uitdrukt – het daglicht niet naar binnen struikelt.

De afmeting van de woning mag dan bescheiden zijn, De Vries slaagde er niettemin in aan de zonnige achterzijde op de eerste verdieping een inpandig balkon te maken, met precies daaronder een klein binnentuintje. Boven het balkon is aan de betonnen breedplaatvloer een stalen staalprofiel aangebracht om het metselwerk te dragen. De vloer van het balkon bestaat uit niet meer dan een DEO-rooster, zodat het daglicht door het rooster op het ondergelegen plaatsje kan vallen.

HE 320 A-profiel brengt nodige stabiliteit

Reageer op dit artikel