nieuws

Winkelcentrum Amsterdamse Poort wacht dure renovatie

bouwbreed Premium

amsterdam – Het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost stelt 3,6 miljoen euro beschikbaar voor het opknappen van de Amsterdamse Poort. Het winkelcentrum uit de jaren tachtig heeft volgens het stadsdeel dringend een ingrijpende facelift nodig.

Het grootste deel van het geld is bestemd voor de bestrating. Die wordt opgehoogd en krijgt nieuwe stenen. De rest is voor de inrichting van de openbare ruimte.

Het winkelcentrum dreigt door de grote investeringen in Arena Boulevard in het verdomhoekje te raken. Daar komt een winkelcentrum van 20.000 vierkante meter. Zonder een goed evenwicht tussen de twee gebieden zijn de winkeliers van de Amsterdamse Poort bang dat het centrum ten onder gaat in de concurrentiestrijd.

Volgens P. Litjens, portefeuillehouder financiën van het stadsdeel, moet de Amsterdamse Poort echter “hét winkelcentrum worden van het vernieuwde Zuidoost.”

Ambitieniveau

Litjens meent dat daarvoor een simpele herstrating niet voldoende is. Hij noemt de hoge kosten inherent aan het hoge ambitieniveau. Concrete plannen moeten alleen nog worden gemaakt. De raad neemt eind november het definitieve besluit over de plannen.

Het stadsdeel levert ook een bijdrage van 600.000 euro aan het nieuwe Bijlmersportcentrum, om het straks vernieuwde centrum ook geschikt te maken voor feesten en bijeenkomsten tot 1500 personen. Dit betreffen hoofdzakelijk technische aanpassingen voor geluidsisolatie en meerdere vluchtwegen.

Reageer op dit artikel