nieuws

Wieringerrandmeer maakt nieuwbouw duurder

bouwbreed Premium

haarlem/wieringermeer – De prijs van een nieuwbouwwoning in de Kop van Noord-Holland zou in de toekomst wellicht gemiddeld met vijfduizend euro extra moeten stijgen om de aanleg van het Wieringerrandmeer te bekostigen.

Dit blijkt uit de �intentie bestuursovereenkomst� die de provincie Noord-Holland en de gemeenten Wieringen en Wieringermeer binnenkort tekenen. Anderen gemeenten in de regio reageren geschrokken en dringen aan op een oplossing.

In het huidige plan van Lago Wirense, de combinatie die het nieuwe Wieringerrandmeer gaat ontwikkelen, is voorzien in de bouw van 6000 woningen op het grondgebied van de gemeenten Wieringen en Wieringermeer. Dit aantal is veel hoger dan de behoefte van deze twee gemeenten. Een deel van het contingent, ruim 4700 woningen, kunnen de twee gemeenten realiseren in de regio. Maar dan zullen zij het wel met de regio eens moeten worden over de vergoeding.

En dat zou wel eens lastig kunnen blijken. Voor elke gerealiseerde woning zou op basis van het huidige plan de regio een vergoeding van vijfduizend euro per woning moeten afdragen aan het fonds van waaruit het Wieringerrandmeer wordt ontwikkeld.

Mocht het plan niettemin doorgaan, dan kunnen de kosten voor de zeven andere gemeenten in de regio flink oplopen. Zij moeten gezamenlijk een bedrag van 24 miljoen euro zien op te brengen. Gelet op de benarde financiële posities van de gemeenten, zijn in de praktijk deze kosten alleen maar op te brengen wanneer die in de prijs van de nieuwbouwwoning wordt doorberekend. De gemeente Wieringermeer verdedigt de gevraagde vergoeding aan de buurgemeenten door te stellen dat de hele regio bij de ontwikkeling van het Wieringerrandmeer gebaat is. De Kop van Noord-Holland wordt niet alleen toeristisch een aantrekkelijk gebied, maar ook attractief om te wonen. Daar hebben alle gemeenten economisch voordeel bij, vindt het college van B en W in Wieringermeer. De gemeente Den Helder, waar eenderde van de inwoners van de regio woont, laat bij monde van wethouder Waltmann weten behoorlijke twijfels te hebben over het financieringsplan. “Woningbouw mag niet zo�n belangrijke kostendrager worden voor het randmeer. We kunnen er alleen uitspringen door nieuwbouwwoningen aanmerkelijk duurder te maken. Het is niet te verdedigen om hier in Den Helder duizenden euro�s extra te moeten vragen voor de kosten van een project dat dertig kilometer verderop ligt. Nu al moeten we ons in allerlei bochten wringen om de financiering van woningbouwprojecten sluitend te krijgen.”

De bestuurder benadrukt dat hij de plannen rond het nieuwe randmeer een goede ontwikkeling vindt. “Maar als we het Wieringerrandmeer echt willen, dan zullen we een andere financieringsconstructie moeten bedenken.”

Reageer op dit artikel