nieuws

VS-ambassade Berlijn terug op historische grond

bouwbreed

berlijn – Met het symbolisch steken van de eerste spade is in Berlijn gisteren op historische grond de bouw van de nieuwe Amerikaanse ambassade begonnen. Aan de bouw, die in 2008 klaar is, ging jarenlang touwtrekken aan vooraf.

Na terroristische aanslagen op ambassades in Kenia en Tanzania wilden de Amerikanen het gebouw, pal naast de Brandenburger Tor, zó streng beveiligen, dat de Berlijners vreesden dat het hele gebied moest worden afgegrendeld. Maar onderling overleg heeft gezorgd dat die vrees niet wordt bewaarheid.

Wel is speciaal de straat die achter de ambassade langsloopt, 5 meter verlegd om risico�s op aanslagen te verkleinen. Verder wordt het gebouw, net als bij de Nieuwe Synagoge, beschermd door diep in de grond verankerde palen en wordt de stoep verbreed; op sommige plaatsen wel tot 15 meter.

Met de bouw nadert de Pariser Platz zijn voltooiing en keert de Amerikaanse ambassade terug op vertrouwde bodem.

De Amerikanen verzorgen het ontwerp en de bouw van de nieuwe ambassade voor een groot deel zelf. Het architectenbureau Moore Ruble Yudell uit Santa Monica is verantwoordelijk voor het ontwerp. Net als bij de nieuwe Nederlandse ambassade van Rem Koolhaas krijgt de VS-ambassade een glazen conferentiezaal en een penthouse, beide op het dak waarop gras wordt geplant. De Berlijnse bouwwereld beleeft weinig plezier aan de onderneming. Voor de constructie komen voor een groot deel Amerikaanse ondernemingen over. Over de kosten zwijgen de Amerikanen.

Reageer op dit artikel