nieuws

Voorspellen en waarmaken

bouwbreed

Voorspellers hebben het zwaar in het huidige tijdsgewricht. Niet dat het voorspellen moeilijker is dan anders, maar het waarmaken, daar schort het aan. Neem bijvoorbeeld de economische ontwikkelingen in de VS. Gezien de economische groei en de verspilling van geld, zou het meer dan in de rede hebben gelegen dat het stelsel van Amerikaanse Centrale […]

Voorspellers hebben het zwaar in het huidige tijdsgewricht. Niet dat het voorspellen moeilijker is dan anders, maar het waarmaken, daar schort het aan.

Neem bijvoorbeeld de economische ontwikkelingen in de VS. Gezien de economische groei en de verspilling van geld, zou het meer dan in de rede hebben gelegen dat het stelsel van Amerikaanse Centrale Banken de rente zou hebben verhoogd.

Dat is ook drie keer gebeurd, maar onvoldoende om een sturend effect op de economie te hebben.

Nu zijn er voorspellers die denken dat de Fed de rente voorlopig ongemoeid laat. Als reden geven ze dat Amerika zo gewend is geraakt aan de lage rente, dat zelfs Alan Greenspan niet durft te tornen aan het percentage.

De voorspellers hebben gelijk, maar de redengeving deugt niet. Er zijn twee hele andere redenen. De eerste is de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Bush hoopt nog steeds dat de economische groei in de VS zal bestendigen en er op korte termijn een hoop banen bijkomen. Dat zou een forse steun in de rug zijn tegen de aanvallen van Kerry op zijn economisch beleid.

De tweede reden is de nog immer stijgende olieprijs die inmiddels de 55 dollar is gepasseerd. Die kan grote gevolgen hebben voor de groeipotentie in de wereld, althans dat voorspellen enkelen. Dat zijn dan de pessimisten die liever in problemen dan in kansen denken. De stijgende olieprijzen bieden immers ruimte aan de ontwikkeling van alternatieve energie.

Hier ligt dus duidelijk een probleem voor de voorspellers die er blijk van geven het niet meer te weten. Gelukkig staan er dan amateurvoorspellers op die in de lacune van de profs voorzien. Zo voorspelt Bouwned-directeur Jan van Tuinen dat het weer beter zal gaan. Het klinkt als de meteoroloog die met een stralende glimlach op het gelaat den volke kond doet van zijn nimmer falende verwachting dat na regen zonneschijn komt.

Maar Van Tuinen is slimmer dan de professionele voorspellers. In Bouwned Beleid legt hij onmiddellijk uit welke factoren kunnen tegenwerken. Wel geeft hij een simpel recept om het streven naar langer werken van dit kabinet te realiseren: verbeter de kwaliteit van de infrastructuur, dan staan we uren minder in de file.

Voorspellingen doen in de bouw is momenteel aanzienlijk lastiger. Sinds 9 november 2001, een datum waarvan menigeen nog steeds indigestie krijgt zeker na zwaar getafeld te hebben, ligt de bouw onder vuur. Dat heeft deze week geleid tot de langverwachte boetebesluiten van de NMa.

Of die van invloed zijn op de beurskoersen van de bouwaandelen, weet niemand. Iedereen wist dat die besluiten er een gegeven moment zouden moeten komen. Tot nu zijn de bouwaandelen alleen maar omhoog gegaan, zeker als gekeken wordt naar de laatste twaalf maanden. Op de laatste dag van de week leverden ze allemaal in.

Zo kon BAM de 30 eurogrens niet handhaven, maar zakte zelfs onder de 29. Ook Ballast Nedam en Heijmans leverden in. Het is afwachten hoe de koersen zich volgende week ontwikkelen. Zakken die verder dan worden de bouwers weer een gewilde overnamekandidaat van buitenlandse bedrijven.

Die hebben geen voorspelling nodig om te weten wat Cor Boonstra en Luxaflex-maker Ralph Sonnenberg al eerder wisten: de bouw is een Koopje.

Reageer op dit artikel