nieuws

Volop kansen voor nieuwbouw kantoren

bouwbreed Premium

den haag – De nieuwbouw van kantoren heeft in beginsel een prima uitgangspositie. Er zijn nog genoeg gebruikers die willen verhuizen naar nieuwbouw. Voorwaarde is wel dat eerst de verouderde kansloze panden uit de markt worden gehaald.

De kantorenmarkt ziet er momenteel geheel anders uit dan een paar jaar geleden. Zo�n 5,5 miljoen vierkante meter staat leeg, 11 procent van de totale voorraad. Zo�n 80 procent daarvan behoort in de categorie kansloze panden die zelfs bij een aantrekkende economie niet meer zullen worden gevuld, meent de vereniging van projectontwikkelaars en bouwondernemers NVB.

NVB-bestuurder J. Meulenkamp rekent het voor. “Ga ervan uit dat die 5,5 miljoen meter klopt en we rekenen met één werknemer per 20 vierkante meter, dan praat je over bijna 300.000 werknemers. Waar moeten die mensen vandaan komen? Dat de vorige kantorencrisis zo kort duurde, werd veroorzaakt door de snelle groei van de Nederlandse beroepsbevolking in de jaren negentig. Tussen 1995 en 2000 kwamen er liefst 530.000 kantoorbanen bij. Maar de komende 30 jaar zal onze beroepsbevolking vanwege de vergrijzing niet meer groeien maar op zijn best in omvang gelijk blijven.”

Dat wil niet zeggen dat er geen behoefte meer zou zijn aan nieuwe kantoren. Wel worden daar op dit moment andere eisen aan gesteld, zo blijkt uit onderzoek van de NVB. Voor het eerst willen verhuisgeneigde bedrijven dezelfde of liever nog meer kwaliteit tegen een lagere prijs.

“Als ontwikkelaar moet je daarop blijven inspelen en onderscheidende kwaliteit leveren. Wie in een slappe markt succesvol wil zijn, moet meer kwaliteit leveren voor dezelfde of een lagere prijs. Dat wil zeggen betere kantoren, mooier met betere energieprestaties en goed aansluitend op wat de eindgebruiker nodig heeft”, aldus Meulenkamp.

Opvallend noemt de NVB het dat nieuwbouw verhoudingsgewijs populair is. Ongeveer de helft van alle verhuisgeneigde kantoorgebruikers wenst bij voorkeur nieuwbouw. “Ga na dat het overgrote deel van de leegstand oud en gedateerd is en het betekent in beginsel een prima uitgangspositie voor de nieuwbouw”, houdt de NVB-bestuurder er de moed in.

Daarvoor is het dan wel nodig dat de leegstand uit de markt wordt gehaald. Dat zal gedeeltelijk moeten door sloop, maar kansen liggen er eveneens volop voor transformatie van oude kantoren in woningen. Dat zou ook passen in het beleid van minister Dekker (VROM) die in de periode 2005-2009 25.000 woningen anders dan door nieuwbouw wil laten bouwen. “En wat is er mooier dan twee vliegen in één klap te slaan. Het gezond maken van de kantorenmarkt en het verkleinen van het woningtekort”, zegt Meulenkamp.

Reageer op dit artikel