nieuws

Volgende nationale staalprijs open voor buitenlanders

bouwbreed Premium

zoetermeer – Naar de Nationale Staalprijs 2006 kunnen ook projecten meedingen uitgevoerd door buitenlandse staalconstructiebedrijven. Dat heeft Bouwen met Staal eerder dit jaar besloten.

Het besluit was volgens directeur R. Lutke Schipholt van Bouwen met Staal nog niet naar buiten gebracht, omdat het volgens hem op dat moment geen nieuwswaarde had. Voor de lopende editie van de nationale staalprijs die morgen wordt uitgereikt heeft het namelijk geen gevolgen. Opvallende projecten als de Prins Clausbrug in Utrecht, de Snelbinder bij Nijmegen en de brug over het Van Starckenborghkanaal in Groningen komen dus niet in aanmerking voor de prijs. Alle drie de bruggen zijn namelijk gebouwd door de Belgische staalbouwer Victor Buyck, die gisteren zijn beklag deed in Cobouw over de reglementaire uitsluiting. “Om oneigenlijke chauvinistische redenen staat de Nederlandse staalprijs niet open voor projecten uitgevoerd door buitenlandse staalbouwers”, aldus directeur projecten prof. ir. W. Hoeckman van de Belgische staalbouwer, gisteren.

Zijn betoog wordt nu grotendeels onderschreven door Lutke Schipholt van Bouwen met Staal. “Niet alleen voor de staalbouwer is het jammer dat een project sowieso niet wordt beoordeeld door de jury van de prijsvraag., maar ook voor de opdrachtgever en het betrokken ingenieursbureau, “

Lutke Schipholt is het met Hoeckman eens dat de staalprijs een promotie moet zijn voor het product staal en dat de herkomst van de bouwer er minder toe mag doen. Met een notitie die hij indiende bij de vergadering van 11 juni heeft hij ook het bestuur daarvan kunnen overtuigen. Vanaf 2006 mogen dus alle staalbouwprojecten, gerealiseerd op Nederlandse grondgebied, worden ingezonden voor de staalprijs. Projecten in het buitenland komen in aanmerking voor een speciale categorie voor zover er Nederlandse staalbouwers bij betrokken zijn.

Reageer op dit artikel