nieuws

Vakbonden houden rekening met einde mergelwinning

bouwbreed Premium

MAASTRICHT – De gezamenlijke vakbonden hebben gisteren een werkgelegenheidsgarantie geëist voor al het personeel van cementfabriek ENCI in Maastricht.

Ze reageren hiermee op signalen, dat moederbedrijf Heidelberg Cement de maaloven in Maastricht gaat sluiten. Dat zou het ontslag betekenen voor zo�n 250 van de 350 werknemers bij ENCI.

Heidelberg Cement maakt vandaag bekend of ENCI moet stoppen met de mergelwinning in de Sint-Pietersberg. Maar gisteren hingen boze werknemers van ENCI de vlag bij hun bedrijf al halfstok.

Van de drie ENCI-bedrijven in België en Nederland heeft Maastricht de oudste oven, waarmee mergel tot cement wordt vermalen. De vakbonden gaan ervan uit dat de Heidelberg-groep geen zin heeft nieuwe investeringen in de Maastrichtse oven te doen. Dat zou het einde betekenen van de mergelwinning, die dan uitsluitend nog plaatsvindt in twee Belgische vestigingen van ENCI.

De bonden zijn laaiend en dreigen met stakingen, als ENCI niet zorgt voor vervangende werkgelegenheid voor het personeel over een periode van minstens vijf jaar. De bonden willen met ENCI niet praten over een sociaal plan, omdat wat hen betreft er geen enkele reden is om ENCI Maastricht te laten stoppen met de mergelwinning. Volgens de bonden maakt het bedrijf winst, en kan nog zeker 25 jaar vooruit.

Vandaag informeert ENCI de vakbonden, de ondernemingsraad en het personeel.

Reageer op dit artikel