nieuws

Uniek bouwproject stuit op dwarsliggende Surinaamse minister

bouwbreed Premium

paramaribo – Het zou met duizend nieuwe woningen het grootste particuliere project in Suriname moeten worden. Maar terwijl de initiatiefnemers voor de bouw van een coöperatieve stad in het district Commewijne financieel, organisatorisch en technisch alles in kannen en kruiken hebben, wacht men al jaren op het groene licht van een minister.

Het project, één van de grootste landbouwcoöperaties van het land, is voor Surinaamse begrippen in alle opzichten uniek. Duizend woningen moeten verrijzen op een terrein van 300 hectare waar ook, deels met participatie van de bewoners, agrarische en andere economische activiteiten worden uitgevoerd. Van de 2.500 leden van de coöperatie hebben 750 zich aangemeld om een huis te kopen.

De uniformiteit binnen de gemeenschap is bijzonder. Iedereen koopt voor iets meer dan 20.000 euro een standaardwoning van 120 vierkante meter, dat staat op een perceel van 1000 vierkante meter. De percelen en woningen worden op basis van huurkoop verkocht. De huizen zullen worden gebouwd door de Europese Pan Pacific Group. Tweederde van de driehonderd hectare is bestemd voor de infrastructuur en economische activiteiten.

Met de 750 potentiële kopers had de landbouwcoöperatie drie jaar geleden al moeiteloos van start kunnen gaan, zegt voorzitter E. Castelen. Ook ten aanzien van de afzet van de, vooral agrarische, producten die de coöperatie zal opbrengen, zijn afspraken gemaakt met afnemers in het buitenland. Maar de overheid heeft de plannen behoorlijk in de war geschopt en in ieder geval voor enkele jaren vertraagd.

“We hebben de minister van Natuurlijke Hulpbronnen jaren geleden al gevraagd om grond beschikbaar te stellen”, legt Castelen uit. “Die is er voldoende, zeker in Commewijne met honderden verlaten plantages. Maar om de een of andere reden weigert hij een beschikking te tekenen. En dat begrijpen we niet. We willen een stukje ontwikkeling brengen en helpen bij de bestrijding van de woningnood, en dan gaat de politiek dwarsliggen.

Castelen meent dat Suriname aan een tunnelvisie lijdt. “Zodra er wat nieuws wordt gedaan, stuit je op weerstand. Het is een gevolg van het bestaande negativisme. ��

Reageer op dit artikel