nieuws

Uitvijzelen bouwkuip Sixhaven zware klus

bouwbreed Premium

amsterdam – De buisstempels wegen 6500 kilogram elk en ze moeten met grote nauwkeurigheid worden geplaatst tussen de damwanden van de bouwkuip-in-wording. Vanaf deze plek in de Amsterdamse Sixhaven duikt de Noord-Zuidlijn straks met een zinktunnel onder het IJ door.

De bouwkuip in de Sixhaven bestaat uit vijf secties over een totale lengte van circa een halve kilometer.

Drie van de secties zijn bedoeld voor de 300 meter lange tunneltoerit van de nieuwe metrolijn tussen Amsterdam-Noord, via het Centraal Station naar Zuid (WTC). De twee andere secties zijn straks het bouwdok waarin de zinkelementen van de metrotunnel onder het IJ worden gebouwd.

De zinktunnel sluit even voorbij CS aan op de boortunnel die vanaf het Damrak onder de Amsterdamse binnenstad wordt aangelegd. De bouwkuip bestaat uit stalen damwanden die reiken tot in de tweede zandlaag op ruim 20 meter diepte. Op ongeveer 12 meter onder de bovenkant van de damwanden ligt een werkbodem van onderwaterbeton.

Las- en montagebedrijf Transwelding uit Wogmeer is nog tot eind van het jaar bezig met het uitvijzelen van de damwanden. “Het is best een zware klus, alles is hier net een maatje groter,” stelt directeur W. van der Lee: “We plaatsen de 6,5 ton zware buisstempels met behulp van een 95 tons rupskraan. Maar eerst drukken we de wanden van de bouwkuip iets uit elkaar met een zelfgemaakte stempel, bestaande uit een buis met op beide koppen steeds twee vijzels, waarmee we tot 600 ton kunnen drukken. Vervolgens gaat het definitieve buisstempel ertussen en lossen we ons vijzelstempel. Om de 5 a 6 meter plaatsen we zo een circa 22 lange buis, diameter 914 millimeter, tussen de HEB 800 gordingen.”

De realisatie van de bouwkuip is in handen van Heijmans Beton- en Waterbouw. Strukton Betonbouw is aangezocht voor de bouw van de 600 meter lange zinktunnel, mede vanwege de toepassing van het eigen OTAO-proces (Opdrijven, Transport, Afzinken en Onderstromen).

Reageer op dit artikel