nieuws

Test met hefdeur van 52 meter breed

bouwbreed

GIESSEN – Het waterschap Rivierenland en het hoogheemraadschap Alm & Biesbosch gaan donderdag de 52 meter brede hefdeur in het Heusdensche Kanaal bij Giessen testen.

Het gevaarte is bedoeld om overstromingen door extreem hoogwater tegen te gaan, maar is daar nog nooit voor gebruikt.

De hefdeur bestaat uit twee delen. Die hangen hoog in de lucht aan twee torens aan weerszijden van het kanaal. Als de hefdeur sluit, zakt hij in de bodem van het kanaal in een betonnen schacht en houdt zo het water uit de Afgedamde Maas tegen.

Het sluiten van de hefdeur maakt deel uit van een grotere hoogwateroefening. De scheepvaart over de Afgedamde Maas is daardoor donderdag gestremd. De schappen sluiten donderdag tevens de hoogwaterkering Wilhelminasluis. Daarmee is de Afgedamde Maas helemaal afgesloten.

Het sluiten van deze rivierarm is volgens de schappen nodig, als het water tot meer dan 3,50 meter boven NAP stijgt. Bij zulke hoge waterstanden kunnen de schappen de stabiliteit van de dijken niet meer garanderen. Bij een dijkdoorbraak zou onder meer de Alblasserwaard onder water lopen.

De hoogwateroefening moet uitwijzen of alle getroffen voorzieningen werken. De schappen hopen door de testen ook meer inzicht te krijgen in praktische verbeteringen die nog nodig zijn. Rivierbeheerder Rijkswaterstaat zal de scheepvaart op de gebruikelijke wijze van instructies over de stremming voorzien, aldus de woordvoerder van het waterschap. (anp)

Reageer op dit artikel