nieuws

Subsidie voor vervanging loden leidingen verlengd

bouwbreed Premium

den haag – Het ministerie van VROM verlengd de subsidieregeling voor het vervangen van loden waterleidingen in woningen.

Aanvankelijk zou de subsidie voor woningeigenaren per 30 september stoppen, maar VROM heeft deze week bekendgemaakt de regeling te willen verlengen tot 1 januari 2006. Het ministerie houdt nog een kleine slag om de arm, omdat de verlenging nog niet is gepubliceerd in de Staatscourant en daarmee nog niet officieel is.

Loden waterleidingen brengen een gering gezondheidsrisico met zich mee. De minuscule deeltjes lood die door drinkwater in het lichaam worden opgenomen, zijn in feite alleen gevaarlijk voor kinderen tot één jaar.

Desalniettemin wil VROM alle loden waterleidingen in Nederland laten vervangen. In 1999, bij de start van de huidige subsidieregeling, kenden zo�n 300.000 huizen nog deze leidingen. Voor 1940 waren alle drinkwaterleidingen van lood gemaakt. Tot ongeveer 1960 zijn nog de loden leidingen gebruikt.

Waterleidingbedrijven

De waterleidingbedrijven, die verantwoordelijk zijn voor de vervanging van de loden leidingen tot aan de voordeur van woningen, hebben die vrijwel allemaal al vervangen. Huiseigenaren zijn verantwoordelijk voor de leidingen in de eigen woning.

Huiseigenaren die in aanmerking willen komen voor subsidie, moeten hoe dan ook eerst een installateur het nieuwe aantal meters aan leidingen laten inschatten, ook al gaan ze daarna zelf aan de slag.

Pas nadat de subsidie is toegekend, kan worden begonnen met de sanering van de oude leidingen. Wie daarmee eerder begint, verliest het recht op subsidie. Gemiddeld kost de totale klus zo�n 1400 euro. De maximale subsidie is 839,49 euro.

Aan het begin van de subsidieregeling in 1999 had VROM voor de subsidies 6,8 miljoen euro uitgetrokken. Medio 2000 waren al 3500 aanvragen ingediend, waarmee zo�n 90.000 meter loden leidingen is vervangen. Vorig jaar zijn in 1953 woningen de leidingen vervangen. Dit heeft VROM 850.000 euro aan subsidie gekost. In 2002 lag dat aantal op 2481 woningen, goed voor 980.000 euro aan VROM-subsidies.

Voor dit jaar heeft VROM 1,6 miljoen euro aan subsidies gereserveerd. Volgend jaar is ruim 1 miljoen opzij gezet.

Reageer op dit artikel