nieuws

Sanering Oostergasfabriek Amsterdam-Oost begonnen

bouwbreed Premium

amsterdam – In Amsterdam-Oost begint vandaag de sanering van de bodem van de voormalige Oostergasfabriek. Na de schoonmaakoperatie komen in het gebied zeshonderd woningen, een nieuw winkelcentrum en tal van voorzieningen.

De bodem in het Polderweggebied is op verschillende plaatsen sterk verontreinigd. Een groot aantal stoffen, zoals benzeen en cyanide, is een erfenis van de gasproductie aan het begin van de twintigste eeuw. Niet alleen de grond, maar ook het grondwater is verontreinigd. De verontreiniging vormt een gevaar voor de nabijgelegen woonwijk Watergraafsmeer. De verontreinigde grond (100.000 kuub) wordt afgegraven, soms tot 8 meter diepte. Voor een deel komen op de afgegraven plekken ondergrondse parkeergarages. Voor de sanering van het grondwater wordt zuurstof in de verontreinigde lagen geïnjecteerd, waarna bacteriën de verontreiniging afbreken.

Na de sanering moet een nieuw stedelijk gebied ontstaan, naar een ontwerp van de Amsterdamse stedenbouwkundige Sjoerd Soeters. De totale herinrichting moet in 2009 zijn afgerond.

Reageer op dit artikel