nieuws

Rotterdam/Westland ziet af van kandidatuur voor Floriade

bouwbreed

rotterdam – Rotterdam, Westland en Maassluis trekken zich terug als kandidaat voor de Floriade 2012. De financiële risicos voor de spectaculaire plannen die enkele maanden geleden werden gepresenteerd blijken te groot.

“We wilden een uitdagend concept met een �verticale Floriade� Terug naar het maaiveld vonden we niet vernieuwend genoeg,” aldus de Rotterdamse wethouder L. Bolsius. Het idee voor de bouw van een enorme gestapelde kas in de Oranjebuitenpolder, op het grensvlak van de gemeentes, zou tenminste 100 miljoen euro kosten. Volgens deskundigen moest rekening worden gehouden met een onrendabele top van 15 tot 25 miljoen euro. Pas bij drie miljoen betalende bezoekers en een kaartprijs van 19 euro zou het project kostendekkend kunnen worden afgesloten. In het slechtste geval zouden de organiserende steden voor 80 miljoen euro in het schip gaan.

Rotterdam/Westland heeft 250 duizend euro uitgegeven aan de kandidatuur. Daarvan ging 50 duizend euro naar architectenbureau MVRDV, dat het idee voor de 100x100x100 meter grote �plantenkathedraal� bedacht met ongeveer 6 hectare aan inpandige tentoonstellingsruimte. Volgens Bolsius heeft de recente financiële strop bij het Havenbedrijf geen rol gespeeld bij de terugtrekking van de kandidatuur.

Reageer op dit artikel