nieuws

Remmersprijs voor renovatie Willibrorduskerk in Vierakker

bouwbreed Premium

leipzig – De restauratie van de Willibrorduskerk in het Gelderse dorp Vierakker is gisteren in Leipzig bekroond met de prestigieuze Bernhard Remmersprijs. Voorvechtster Charlotte Bonga-Tulleken ontving als verre nazaat van de baron die in 1870 het initiatief tot de kerkebouw een trofee van bergkristal.

“Ongelooflijk dat we met ons piepkleine clubje zo ver gekomen zijn dat we helemaal in Leipzig een internationale prijs krijgen”, geniet Bonga. “Onze parochie telt slechts 220 gezinnen. De hechte gemeenschap houdt heel het jaar door allerlei acties om het geld voor de restauratie van de kerk bij elkaar te krijgen.”

Met de Remmersprijs zet het instituut voor ambachtelijke monumentenzorg IBB om het andere jaar een uitzonderlijk renovatieproject in de schijnwerpers. Gekeken wordt niet alleen naar het uiteindelijke resultaat. Tevens tellen factoren als duurzame aanpak en nauwe samenwerking van alle betrokkenen.

De impuls tot het herstel van de Williborduskerk komt van een vijf jaar geleden opgerichte stichting met als doel de renovatie van het godshuis. Het grootste gedeelte van het aan de binnenzijde rijk beschilderde gebouw heeft ten koste van 1,2 miljoen euro een ware gedaanteverandering ondergaan. De werkzaamheden zijn gevorderd tot het portaal, waarna als sluitstuk de zuidbeuk aan de beurt komt. De totale kosten worden geraamd op 2,1 miljoen euro.

De geschiedenis van de parochie in Vierakker – de oudste in de Graafschap – gaat terug tot de tijd van Karel de Grote. Stichter was in het jaar 794 Ludgerus. De niet ver van de IJssel gelegen kerk kampte van het begin met overmatig vocht. In 1582 verdween het gebouw geheel in het water. Na de reformatie zocht de katholieke boerenbevolking anderhalve eeuw heil in een schuilkerk. Pas in 1870 kreeg de streek – in de glorietijd van de neo-gotiek – dankzij baron Van der Heijden weer een heuse kerk naar het ontwerp van architect H. Wennekers.

Ventilatiesysteem

Om in de toekomst ernstige vochtschade te voorkomen, is voor de kerk in Vierakker een speciaal ventilatiesysteem ontwikkeld. Ter vermijding van sterke schommelingen van de temperatuur, zijn vensters en deuren van isolatieglas voorzien. Tot de gebreken die werden aangetroffen, behoorden afbladderende schilderingen, scheuren en tot poeder vervallend pleisterwerk.

De bouwkundige kant van de renovatie wordt – met in de hoofdrol bedrijfsleider Jan Wolters – uitgevoerd door aannemerij Hoffman uit Beltrum. De restauraties zijn van de hand van atelier De Manenstegell van André Verheij uit Deventer. Architect bij het project is Paul van Vliet uit Loosdrecht.

Reageer op dit artikel