nieuws

Reliëf met hoge waterdruk in platen geperst

bouwbreed Premium

apeldoorn – Sorba Projects uit Winterswijk levert rvs-gevelplaten voor het Walterboscomplex in Apeldoorn. Een deel van deze rvs-platen heeft een reliëf in de vorm van een draak. De figuur is in het materiaal geperst met behulp van zeer hoge waterdruk. Deze techniek is in de gevelbouw nog niet eerder toegepast.

Het Walterboscomplex is het onderdak van de Centrale Belastingdienst. Het is in de jaren zestig ontworpen door architect Piet Zanstra. Op het moment ondergaat het complex een ingrijpende renovatie. Onderdeel daarvan vormt de toevoeging van een �plint�, een laagbouw die de vier bestaande en twee nieuwe kantoortorens met elkaar verbindt.

In de plint bevindt zich een parkeergarage met op het dak een vijver. Door het water heen steken betonnen conusvormige lichtschachten. Zij worden bekleed met rvs-gevelplaten. Dat geldt ook voor de entree en het energiegebouw die aan het complex worden toegevoegd. De hellende gevels worden bekleed op dezelfde manier als met leien.

Van elke drie rvs-platen krijgt één een reliëf in de vorm van een draak. De in totaal 940 draken worden in de platen geperst met behulp van een bijzondere techniek, namelijk persen met zeer hoge waterdruk. “Rvs is een tamelijk kwetsbaar materiaal. Het kan makkelijk scheuren of gaan roesten. Daar kun je niet elke techniek op toepassen”, aldus Eric Hogeboom van Sorba Projects. Op zoek naar een geschikte methode stuitte men op de mogelijkheid van hydroforming, vervormen onder waterdruk. Een bedrijf in de Achterhoek paste deze techniek reeds toe voor het vervormen van buizen voor de petrochemische industrie. Voor het persen van een reliëf in gevelplaten is deze techniek nog niet eerder in Nederland toegepast.

Automobielindustrie

De mal voor het persen van de draken is vervaardigd van aluminium, teneinde roest te voorkomen. Volgens Hogeboom is de mal relatief duur, maar het proces vrij goedkoop. Het wordt onder andere in de automobielindustrie toegepast. Hij hoopt uiteraard dat alle 940 draken met één mal kunnen worden geproduceerd. De waterdruk die wordt gebruikt is ongeveer 600 bar.

Op zichzelf bestaat de techniek van het vervormen onder hoge waterdruk al geruime tijd. De toepassing wint echter terrein doordat de procesbesturing is verbeterd. Het is zelfs mogelijk om in twee richtingen met waterdruk te werken. De tijd die nodig is voor het vervormen van een plaat varieert van 10 tot 20 seconden. In beginsel kunnen alle soorten metaal worden toegepast. Vooral voor het vormen van ingewikkelde figuren is de techniek aantrekkelijk. Een nadeel is dat scherpe hoeken moeilijk zijn uit te voeren. De draken hebben dan ook ronde vormen. Om scheuren te voorkomen, verloopt de diepte van de persing geleidelijk en niet met plotselinge grote sprongen.

Bij droog en zonnig weer zijn de figuren het mooist. Door de schaduwwerking lijken de draken los te komen, alsof ze op de gevel liggen. Het blijft natuurlijk een illusie, maar een fraai gezicht is het zeker.

Hoogwaardig

Sorba Projects is leverancier van hoogwaardige afbouw. “Wij doen niet in standaard vliesgevels. We leveren alleen speciale projecten met een bekleding van rvs, geëmailleerde beplating, aluminium, beglazing, natuursteen of hout”, aldus Eric Hogeboom van Sorba Projects.

De fabriek Sorba waar het plaatmateriaal wordt gesneden en gezet bestaat al 60 jaar. Nog niet lang geleden is Sorba samengegaan met Thavo, het nieuwe bedrijf heet Contour. De naam Sorba bestaat voort in Sorba Projects, het zusterbedrijf met zo�n veertig medewerkers die zich bezighouden met de marketing, engineering, tekenen en begeleiding van de uitvoering van afbouwprojecten. Sorba Projects richt zich op “alles wat afwijkt van het traditionele, bijvoorbeeld driedimensionaal gekromde beplating. Hoe gekker hoe leuker”, aldus Hogeboom. Voorbeelden van projecten zijn de gevel van het ING House in Amsterdam, afbouw van pieren van Schiphol en Stansted Airport, bekleding van tunnels, enzovoort. Een project in uitvoering is een gemaal in Amsterdam-Zuid, dat dankzij de vormgeving en rvs-beplating doet denken aan een glimmend motorblok.

De draken voor het Walterboscomplex zijn een idee van de architecten Michel Riedijk en Stan Aarts van Neutelings Riedijk Architecten in Rotterdam, samen met kunstenaar Rob Birza. De opdrachtgever is de Rijksgebouwendienst en de uitvoerend aannemer is BAM Utiliteitsbouw Utrecht.

Mal relatief duur, maar proces is vrij goedkoop

Reageer op dit artikel