nieuws

Pijler hsl-brug door extra last minimaal verzakt

bouwbreed

moerdijk – De pijler van de hsl-brug over het Hollands Diep is ondanks de last van zestien vrachtwagens met 750 ton zand de afgelopen vijf dagen minimaal verzakt. Dat heeft een woordvoerder van het Projectbureau HSL Zuid in Breda laten weten.

Rijkswaterstaat is tevreden met het resultaat van de test. Hoeveel dieper de pijler zich de afgelopen dagen heeft gezet, kon de woordvoerder nog niet zeggen. Volgens haar gaat het slechts om voorlopige resultaten. Of maatregelen nodig zijn, zal niet voor eind deze week bekend worden.

Onlangs kwam tijdens een reguliere controle aan het licht dat de vierde pijler vanaf de Brabantse kant 7 millimeter is verzakt, in tegenstelling tot de andere brugpijlers. Hoewel dat nog wel binnen de marge is, bestaat toch twijfel of de bouwer kan voldoen aan de gestelde eis dat de pijlers in honderd jaar niet meer dan 50 millimeter mogen zakken millimeter. Rijkswaterstaat liet daarom een proef doen met zestien vrachtwagens met zand. Die hebben van afgelopen woensdag tot en met zondag op de brug gestaan om te zien of de pijler zich verder zou zetten. De resultaten van de proef worden deze week geanalyseerd.

Er zijn in de geotechniek methoden beschikbaar om uit de zettingsgegevens van een paar dagen voorspellingen te doen over zettingen op langere termijn. Daarmee kan blijken of rekentechnisch de zetting over honderd jaar binnen de perken blijft.

Reageer op dit artikel