nieuws

Oppositie bereidt referendum voor

bouwbreed

den haag – De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en de SP bereiden samen met de vakcentrales FNV, CNV en MHP een referendum voor tegen het schrappen van het prepensioen. Zij willen daarmee de afschaffing voorkomen van de regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken. Dat hebben zij maandag gezegd. De Tweede Kamer behandelt op 18 […]

den haag – De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en de SP bereiden samen met de vakcentrales FNV, CNV en MHP een referendum voor tegen het schrappen van het prepensioen. Zij willen daarmee de afschaffing voorkomen van de regeling waarmee mensen eerder kunnen stoppen met werken. Dat hebben zij maandag gezegd.

De Tweede Kamer behandelt op 18 november de wet die de afschaffing moet regelen. Pas daarna beslissen de oppositiepartijen en de vakcentrales definitief of zij het referendum doorzetten.

In eerste instantie moeten de oppositiepartijen en de bonden 40.000 handtekeningen van burgers ophalen om toestemming te krijgen voor het referendum. Vervolgens zijn nog eens 600.000 handtekeningen nodig om de volksraadpleging door te laten gaan. Bovendien “heb je een pak geld nodig om campagne voor het referendum te kunnen voeren,”� aldus Jongerius.

Met de voorbereiding van het referendum willen oppositie en vakcentrales druk uitoefenen op het kabinet en de coalitiepartijen om het prepensioen te redden. Lukt dit onvoldoende, dan is de volksraadpleging “het perfecte middel om mensen een echte stem te geven. Want dit kabinet luistert niet naar de burger”, aldus Jongerius. (anp)

Reageer op dit artikel