nieuws

Onttakeling van Philipp Holzmann

bouwbreed Premium

frankfurt – Van Philipp Holzmann is 2,5 jaar na het dramatische faillissement van de bouwreus het laatste operationele dochterbedrijf verkocht. Curator O. Hermann deed Zeidler & Wimmel uit Kirchheim, bedrijf met 85 werknemers, van de hand aan een lokale bouwer. Holzmann telde in 1999 nog 28.000 medewerkers. De afwikkeling van het grootste faillissement in Duitslands […]

frankfurt – Van Philipp Holzmann is 2,5 jaar na het dramatische faillissement van de bouwreus het laatste operationele dochterbedrijf verkocht. Curator O. Hermann deed Zeidler & Wimmel uit Kirchheim, bedrijf met 85 werknemers, van de hand aan een lokale bouwer. Holzmann telde in 1999 nog 28.000 medewerkers.

De afwikkeling van het grootste faillissement in Duitslands naoorlogse geschiedenis zal zich nog vele jaren voortslepen. Curator Hermann heeft twintig medewerkers aan de slag om alle zaken af te wikkelen. Te bewerken zijn meer dan negenduizend schadeclaims ter hoogte van tientallen miljarden euro�s. Van de destijds 550 deelnemingen moeten nog 200 maatschappijen ontmanteld worden. Daaronder tal van projectmaatschappijen.

Ondanks een opvallende reddingspoging van kanselier Schröder in 1999, bleek de val van Philipp Holzmann niet te stuiten. Heijmans toonde aanvankelijk belangstelling voor de hoofdmoten van het concern maar trok zich – toen steeds meer risico�s boven water kwamen – schielijk terug. De traditierijke onderneming die eind negentiende eeuw Amsterdam aan zijn Centraal Station hielp, spatte daarop als een zeepbel uiteen.

Reageer op dit artikel