nieuws

Nederlanders ontwerpen hoogste gebouw in Ljubljana

bouwbreed

LJUBLJANA – Het Rotterdamse architectenbureau Neutelings Riedijk heeft de internationale ontwerpwedstrijd voor een nieuw muziektheater in de hoofdstad van Slovenië gewonnen.

Het Kolizej Centre in Ljubljana wordt naast muziektheater met 1400 zitplaatsen ook een kantoorcomplex van 25.000 vierkante meter, 100 woningen, een winkelpromenade en een ondergrondse parkeergarage. Met de bouw van het project is 150 miljoen euro gemoeid.

Het ontwerp van de Rotterdammers versloeg inzendingen van gerenommeerde buitenlandse bureaus, waaronder Rafael Moneo uit Madrid en FAO Architects uit Londen, en is een stedelijk bouwblok met daarin de winkelpromenade en het theater. Naar boven loopt het gebouw taps toe en het splitst het zich in drie kantoortorens, waarvan de hoogste met 25 verdiepingen direct het hoogste gebouw van de stad wordt.

Neutelings en Riedijk ontwierpen in het verleden verschillende woonblokken in het Amsterdamse Oostelijk Havengebied, het gebouw De Minnaert op de Utrechtse Uithof en onlangs het Forum voor Muziek, Dans en Beeldcultuur in Gent. Het Antwerpse Museum aan de Stroom en het Nederlandse Instituut voor Beeld en Geluid op het mediapark in Hilversum komen van dezelfde tekentafel en worden op dit moment gebouwd.

Reageer op dit artikel