nieuws

Militaire invasie verblijdt Ermelo

bouwbreed Premium

ermelo – In Ermelo wordt de Generaal Spoorkazerne voor 5,7 miljoen euro uitgebreid en gerenoveerd. Dat is nodig voor de komst van ongeveer 650 militairen die nu nog gelegerd zijn in Seedorf, net over de grens in Duitsland.

Burgemeester W.P. Omta is ingenomen met de komst van de militairen, vanwege de extra bedrijvigheid in zijn gemeente: “Sowieso de nieuwbouw en renovatie op de kazerne zelf leveren werk op, net als de grotere toestroom naar winkels in het dorp. Maar militairen zullen deels ook op zoek gaan naar een woning voor hun gezin, waardoor in Ermelo en omgeving meer huizen zullen worden gebouwd. We zijn in overleg met omliggende gemeenten, Defensie en de provincie hoe we de komst van deze militairen in goede banen kunnen leiden.”

De omliggende gemeenten worden daar duidelijk ook bij betrokken omdat Ermelo zelf nu vooralsnog een plaats is met veel dure huizen. De Gelderse gedeputeerde voor ruimtelijke ordening Th. Peters heeft geen enkel bezwaar tegen meer woningen: “Zolang het maar de juiste woning op de juiste plek is.” Hoeveel van de militairen naar schatting huisvesting zoeken in de buurt van hun nieuwe legeringsplaats kan de dienst voorlichting van de Landmacht niet op korte termijn aangeven.

De uitbreiding en nieuwbouw op de kazerne omvatten de nieuwbouw van drie legeringsgebouwen voor manschappen, elk met 108 plaatsen, en een legeringsgebouw voor officieren met 90 bedden. Ook komen er 2 kantoren met 96 werkplekken bij. De verblijfsgebouwen en kantoren worden uitgevoerd in traditioneel metselwerk.

Voor het stallen van spullen komen er twee magazijnen en een overkapping voor voertuigen. Daarnaast worden nog twee werkplaatsen voor in totaal 30 werkplekken gebouwd.

Het totaal van deze nieuw te bouwen ruimten bedraagt 9.300 vierkante meter. De gebouwen worden uitgevoerd met een staalskelet en stalen gevelbekleding. De keukens en eetzalen kunnen nog voldoende militairen huisvesten, ook na de uitbreiding. Of er meer sportaccommodaties bij moeten komen is nog in studie.

Reageer op dit artikel