nieuws

Met ploegjes bouwplaatsen langs

bouwbreed Premium

den haag – Om de laatste bouwvakkers nog naar Amsterdam te krijgen, trekken de vakbonden in ploegjes van twee tot drie man langs de bouwplaatsen. Iedereen wil zaterdag naar het Museumplein komen waar de vakcentrales FNV, CNV en MHP een grote demonstratie organiseren.

“Ik stuur mijn vrouw of buurman”, vertellen bouwvakkers die zaterdag geen tijd hebben om te komen aan regiobestuurder H. de Rooy van FNV Bouw Zuidoost . De mensen zijn volgens de vakbondsman zo gemotiveerd dat ze zelfs voor vervanging zorgen.

Daarbij slaat de campagne van de bonden volgens Van Rooy bij jong en oud aan. “Veel jonge bouwvakkers zien hoe hun oudere collega�s zich naar de eindstreep slepen. Zij zien dus ook wel in dat een goed prepensioen ook in hun belang is.”

Daarnaast maken veel jongeren zich zorgen over de ww die als gevolg van de plannen van het kabinet vrijwel onbereikbaar wordt voor mensen die nog niet zo lang werken.

In het noorden heeft FNV Bouw de campagne naar de winkelcentra verplaatst. “We zijn de afgelopen weken al verschillende keren langs geweest”, vertelt A. Farigu. “Eerst met zuurtjes en daarna met zoethout en een traanrede. Dat is wel genoeg.”

De plannen van het tweede kabinet-Balkenende worden door de vakcentrales op korte termijn ook bij de rechter bestreden. De vakcentrales slepen minister De Geus (sociale zaken en werkgelegenheid) voor de rechter als hij zijn cao-beleid niet binnen twee weken aanpast. Zij eisen dat De Geus zijn besluit terugdraait om cao�s niet meer algemeen bindend te verklaren terugdraait.

CNV-bestuurder R. van Splunder verwacht dat de rechter zich volgend jaar zal uitspreken. Maar vertraging tot 2006 is mogelijk. Als de rechter in het voordeel van de bond oordeelt, moeten cao�s met loonstijgingen alsnog gaan gelden voor de hele branche. Volgens de CNV�er kunnen toekomstige dan niet langer dreigen met de maatregel van De Geus.

Volgens Van Splunder is het beleid van De Geus ook in strijd met internationale verdragen. De bonden hebben daarom op 31 augustus bij zowel de arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties als bij de Raad van Europa een klacht ingediend.

De Geus laat via zijn woordvoerder weten een eventuele rechtszaak af te wachten. De minister vindt dat op goede gronden voor dit beleid is gekozen. Hij denkt niet dat de internationale afspraken worden geschonden en dat het beleid rechtmatig is. Maar het ministerie van Sociale Zaken benadrukt dat rechter hierover zal moeten oordelen.

Jongeren maken zich zorgen over onbereikbare ww

Reageer op dit artikel