nieuws

Matching voor de bouw van studentenflats moeizaam

bouwbreed Premium

den haag – Collegiale financiering door woningcorporaties om de bouw van studentenflats in de Randstad van de grond te krijgen, is tot op heden maar deels geslaagd.

Eind februari riep de koepelorganisatie voor studentenhuisvesters, Kences, via een advertentie rijke woningcorporaties op mee te betalen aan de bouw van ruim 2000 studentenappartementen in Den Haag, Delft, Leiden en Utrecht. Met deze oproep tot matching hoopte Kences in totaal 100 miljoen euro in de vorm van leningen binnen te halen. Hiervan is tot op heden ongeveer 40 miljoen daadwerkelijk verkregen, zegt directeur D. Hamersma van Kences.

Studentenhuisvesters DuWo en SSW wilden, met die 100 miljoen op zak, begin volgend jaar beginnen met de bouw van de appartementen. Door stroeve gemeentelijke procedures is de bouw van een aantal complexen vertraagd, “tot verder in 2005”, aldus Hamersma. “Daarom zijn we op dit moment wel tevreden met die 40 miljoen. We hebben die 100 namelijk op korte termijn nog niet nodig”, stelt hij.

De toezegging voor het overige geld hoopt Hamersma wel snel te krijgen. Veelgehoorde argumenten van corporaties dat �het geld in de stenen van hun woningen zit� veegt hij van tafel. “Woningcorporatie SWA uit Assen heeft definitief 10 miljoen euro toegezegd, 5 miljoen voor Utrecht en 5 miljoen voor Delft. Bij SWA lag het geld ook niet klaar, maar omdat ze voldoende vermogen hebben, konden ze het lenen. Het is een kwestie van willen”, benadrukt Hamersma.

De Kences-directeur heeft, zoals eerder dit jaar, zijn hoop weer gevestigd op minister Dekker (VROM). De bewindsvrouw heeft medio dit jaar twintig rijke corporaties per brief dringend verzocht aan hun collegiale plicht te voldoen. Begin juni had ze nog maar één positieve reactie ontvangen.

Reageer op dit artikel