nieuws

Lengte en duur van files op wegen neemt alleen maar toe

bouwbreed

den haag – De lengte en de duur van de files op de snelwegen zijn in het derde kwartaal van 2004 gestegen met 6,7 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de eerste negen maanden van het jaar was het 8,4 procent drukker dan in 2003. Dat maakte de VerkeersInformatieDienst (VID) bekend.

Boven aan de filetoptien van de dienst prijkt de A2 bij Everdingen richting Den Bosch. Volgens de VID ligt de oorzaak in de toename van het verkeersvolume na het aanleggen van spitsstroken. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat wijt de opstoppingen aan werkzaamheden bij de Diefdijk. Volgens de dienst nam de drukte echter al toe voor het begin van het werk.

De filedruk, de lengte van files maal de duur ervan, is bij de Coentunnel in Amsterdam bijna verdubbeld ten opzichte van het derde kwartaal in 2003. Bovendien neemt de drukte toe ten zuidoosten van de hoofdstad. De filedruk stijgt op de A9 richting Diemen voor de knooppunten Holendrecht en Diemen en op de A1 richting Amersfoort voor Muiden. Volgens de VID kan dat te maken hebben met de groei van de stad Almere, waardoor er meer verkeer is.

Goed nieuws

De dienst heeft ook goed nieuws, want sinds de aanleg van de A5 zijn de ochtendfiles op de A9 van Alkmaar naar Amstelveen nagenoeg verdwenen. De avondspits na het Rottepolderplein is echter wel iets toegenomen. Andere punten waar het nu rustiger is dan voorheen zijn de A28 bij Amersfoort en de A2 bij Veldhoven. Daar zijn de werkzaamheden afgerond, waardoor de doorstroming weer op gang is gekomen.

Op de A17 richting Dordrecht voor Klaverpolder en de A4 richting Delft bij Hoogmade is Rijkswaterstaat onlangs aan het werk gegaan. Daardoor zijn dat volgens de dienst nieuwe knelpunten.

Reageer op dit artikel