nieuws

Lagere boetes voor bouwers die fiscus helpen

bouwbreed Premium

den haag – Bouwbedrijven krijgen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) een lagere boete als ze boekhoudingen overdragen aan de Belastingdienst. Het betreft alleen de ondernemingen die in het kader van de clementieregeling bij NMa 473 meldingen hebben gedaan.

Dat schrijft directeur-generaal P. Kalbfleisch van de NMa aan de betrokken bedrijven.

De Tweede Kamer is tegen de beloning. Daarom moest minister Brinkhorst (economische zaken) het parlement woensdagavond uitleggen waarom bedrijven die altijd moeten meewerken aan belastingonderzoek daarvoor nu een beloning krijgen. Brinkhorst, die het met Kalbfleisch eens is, hield de Kamer voor dat zonder de korting bedrijven geen prikkels krijgen voor het overdragen van gegevens.

Bouwers moeten toestemming geven voor overdracht van de gegevens, omdat de Mededingingswet verbiedt dat de NMa de Belastingdienst informeert. De Tweede Kamer overweegt daarom een wetswijziging om de uitwisseling van gegevens tussen beide overheidsdiensten mogelijk te maken.

Brinkhorst heeft de Raad van State om advies gevraagd over de kwestie en verwacht binnen enkele weken uitsluitsel. Tot die tijd doet Kalbfleisch zijn best bedrijven over te halen akkoord te gaan met het doorsluizen van gegevens aan de fiscus. De NMa-topman noemt het toestaan van de uitwisseling van informatie met de Belastingdienst in zijn brief aan de bouwers “een verregaande vorm van medewerking” voor het schoon schip maken. Hij vraagt de bedrijven om binnen twee weken akkoord te gaan.

Enkele kamerleden vinden de boetevermindering belachelijk, aangezien elk bedrijf toch al de plicht heeft mee te werken met de fiscus. Staatssecretaris Wijn (financiën) had volgens hen een brief moeten schrijven met een verzoek tot medewerking. “Ik heb al diverse oproepen gedaan, maar bij deze doe ik dat nog eens”, antwoordde Wijn.

De fiscus wil dit jaar 200 onderzoeken doen bij bouwers, waarvan reeds 125 zijn afgerond.

Reageer op dit artikel