nieuws

KvK Rotterdam: Stijging bouwleges niet terecht

bouwbreed Premium

rotterdam – De bouwleges in het gebied van de Kamer van Koophandel Rotterdam, het zuidelijk deel van Zuid-Holland zijn fors gestegen. Dat blijkt uit een onderzoek van de KvK Rotterdam. “Aangezien alleen al de stijging van de bouwsommen tot een stijging van de inkomsten van gemeenten leidt, was verhoging niet gerechtvaardigd. Integendeel, een verlaging had in de rede gelegen”, aldus de ontevreden KvK Rotterdam .

Uit de vergelijking van de bouwleges van 2003 en 2004 blijkt een de gemiddelde prijsstijging van 15,5 procent. Volgens de KvK zijn de bouwkosten met 1,5 procent gestegen. Uit het onderzoek komt verder naar voren, dat gemeenten de tarieven heel verschillend berekenen. Van de 47 gemeenten zijn er 9 die de bouwsom inclusief btw als grondslag nemen, de rest exclusief btw. Bij een bouwsom van 2500 euro wordt in de duurste gemeente (Maassluis, 200 euro) vijf maal zo veel betaald als in de goedkoopste (Barendrecht, 40 euro). Bij een bouwsom van 100.000 euro is het verschil tussen de duurste (Bernisse, 3400 euro) en de goedkoopste (Bergschenhoek, 1200 euro) een factor 2,8. Gemiddeld is de duurste (Vlist, 14.735,22 euro) drie maal zo duur als de goedkoopste (Dirksland, 4730,19 euro). Gemeenten mogen alleen de kosten via bouwleges in rekening brengen die ze maken. Het totaal van de inkomsten mag niet meer zijn dan de totale uitgaven. In de periode 1998-2004 zijn de bouwleges met vijftig procent gestegen. De bouwkosten stegen volgens het CBS met gemiddeld 16 procent.

De verschillen tussen de gemiddelde legesbedragen per gemeente zijn enorm. Daarbij is overigens geen rekening gehouden met de bouwkostenstijging. Sliedrecht staat met stip op nummer 1: bijna 120 procent. Nummer laatst is Oud-Beijerland waar de bouwleges gemiddeld met 2,74 procent lager waren.

Reageer op dit artikel