nieuws

Kantorenmarkt boekt kleine vooruitgang

bouwbreed Premium

amsterdam – De kantorenmarkt zal het komende jaar stabiliseren en misschien zelfs licht aantrekken. Dat blijkt uit de kantorenmarkt barometer van vastgoedadviseur Jones Lang LaSalle.

De barometer richt zich op Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. Het aanbod in deze Nederlandse kantorensteden is het laatste half jaar gestegen.

“Voor de komende tijd wordt een stabilisering van het aanbod verwacht”, aldus een toelichting van het bedrijf. “Enerzijds omdat de opleveringsvolumes sterk zijn teruggelopen, anderzijds omdat wordt verwacht dat het dieptepunt van de economie en de hiermee gepaard gaande reorganisaties, achter de rug is.”

De vraag naar kantoorruimte trekt daardoor enigszins aan, signaleert Jones Lang LaSalle, terwijl de huurprijzen op het huidige niveau blijven. Dat de prijzen dalen noch stijgen, komt vooral door incentives. Bijvoorbeeld huurvrije periodes van enkele maanden. Gedurende de eerste negen maanden van 2004 werd in de grote steden, Eindhoven uitgezonderd, meer kantoorruimte verhuurd. Omdat ook de komende maanden de vraag enigszins zal stijgen, valt de opname van kantoorruimte in het algemeen hoger uit dan vorig jaar.

Toch is er nog geen reden voor al te veel optimisme, vindt de vastgoedadviseur. “Aangezien de vraag van grote zoekers niet in alle gevallen daadwerkelijk tot een transactie leiden. Voorbeelden hiervan zijn Fortis en ING Real Estate die uiteindelijk niet zijn verplaatst.”

Plannen om nieuwe kantoren te bouwen worden alleen uitgevoerd als een groot deel van de nieuwbouw al van tevoren kan worden verhuurd. Projectontwikkelaars zetten de uitvoering van kantorenbouw op een laag pitje als er niet op voorhand al huurders zijn. Die houding wordt gestimuleerd doordat vraag en aanbod niet op elkaar zijn afgestemd omdat de afgelopen jaren een overschot van kantoorgebouwen is ontstaan.

Reageer op dit artikel