nieuws

Inspectie op illegalen en fraude bij kantorenbouw

bouwbreed Premium

den haag – De Arbeidsinspectie neemt met andere overheidsdiensten de komende maanden de kantorenbouw in Noord-Holland onder de loep. De actie loopt tot februari 2005.

De inspecteurs kijken naar illegale arbeid, uitkeringsfraude en ontduiking van premies en belastingen. Ook werken de Belastingdienst, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Vreemdelingenpolitie mee. De Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst voorziet het team van aanvullende onderzoeksinformatie. De controles zijn een aanvulling op de reguliere acties van de afzonderlijke inspectiediensten.

In de sector komt veel illegale arbeid voor, naar schatting 10.000 fulltime banen.

De kantorenbouw vormen volgens de Arbeidsinspectie een specifiek risico, omdat dit vaak grote projecten zijn met veel (onder)aannemers. Daardoor zijn vaak de verantwoordelijkheden niet duidelijk verdeeld.

Vooral bij het begin en het eind van projecten komen veel illegalen voor. Bij het gaat het om zware arbeid, waarvoor weinig opleiding nodig is. Aan het eind staan aannemers onder tijdsdruk waardoor ze veel extra krachten nodig hebben.

Frauderende werknemers en werkgevers krijgen een boete. Arbeiders die zich niet kunnen identificeren, krijgen een proces-verbaal.

Reageer op dit artikel