nieuws

Hans Blankert, dikke mik met de bouwsector

bouwbreed Premium

den haag – Hans Blankert gaat namens de bouw onderhandelen met de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Zijn taak: boetes zo beperkt mogelijk houden. Onbekend met de wensen van de bouw is de oud-voorzitter van VNO-NCW allerminst.

Hij wordt geroemd om zijn bestuurlijke capaciteiten. Maar niet alleen om die reden is Blankert door de bouwbranche naar voren geschoven om de strijd met de NMa aan te gaan. Wie zijn cv ligt, ontdekt dat Blankert zijn tentakels ver heeft uitgestrekt in de bouwnijverheid.

Het is alweer lang geleden, maar ooit was de nu 65-jarige bestuurder directeur bij Wilma. Bij Dura, het huidige Dura Vermeer, reikte Blankert zelfs tot de top van de organisatie. Vandaag de dag heeft hij een connectie met Heijmans. Blankert trad in 1999 aan als commissaris van het Rosmalense bouwbedrijf. In 2003 werd hij in die functie herbenoemd.

Blankert is momenteel ook voorzitter van de stichting DHV, zeg maar de aandeelhouder van ingenieursbureau DHV. De stichting heeft 91 procent van de aandelen van het bedrijf in handen. Blankert beheert met andere woorden de gifpil voor DHV.

Het was uiteindelijk Elco Brinkman die Blankert aanprees bij de kartelautoriteit. De voorman van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) onderhandelde maanden met NMa-topman Pieter Kalbfleisch en schoof uiteindelijk Blankert naar voren als de �onafhankelijke buitenstaander�. Verbazing behoeft die keuze geenszins. Brinkman en Blankert kennen elkaar door en door van hun gezamenlijke tijd bij werkgeversorganisatie VNO-NCW. Blankert regeerde daar tussen 1996 en 1999; Brinkman was toen, en is dat nog altijd, vice-voorzitter.

Ook is er een link met BouwNed, de grootste bouwwerkgeversclub in ons land. Ton Nelissen zwaait daar sinds kort de scepter. Nelissen was lid van het bestuur van de sportkoepel NOC/NSF. De oud-voorzitter van deze club? Inderdaad: Hans Blankert.

Reageer op dit artikel