nieuws

Gezamenlijk Europees bouwonderzoek

bouwbreed Premium

maastricht – Acht lidstaten van de Europese Unie hebben samen Erabuild opgericht, een initiatief om te komen tot Europees onderzoek in de bouwsector. Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië nemen deel met elk een project op het gebied van duurzame ontwikkeling.

Finland en Zweden brengen elk twee projecten in. Nederland is vertegenwoordigd met �Compass�, een programma van Senternovem gericht op de reductie van de uitstoot van CO2 door de gebouwde omgeving.

Het initiatief werd bekendgemaakt op het congres Building for a European Future (B4E) in Maastricht. Begin september vond een kick-off meeting plaats in Londen. Het projectvoorstel voor strategische samenwerking binnen de European Research Area (ERA) dateert van mei. Het doel is binnen drie jaar te komen tot een transnationaal programma voor onderzoek en ontwikkeling in de bouwsector. Erabuild functioneert als netwerk voor de uitwisseling van nationale programma�s, zodat de deelnemers van elkaar kunnen leren.

Op het moment ontbreekt een Europees budget van enige omvang; de financiering van onderzoek en ontwikkeling vindt daarom vooral op nationaal niveau plaats. De enige weg naar een Europees programma voor onderzoek en ontwikkeling is daarom samenwerking van nationale initiatieven. Dat staat in het voorstel van Erabuild in het kader van het Sixth Framework Programme for Research, Technological Developments and Demonstration Activities (FP6).

De onderwerpen van de nationale projecten lopen nogal uiteen. Ze hebben echter gemeen, dat ze zich richten op de ontwikkeling van middelen en methoden voor efficiënt en duurzaam bouwen. Erabuild gaat de projecten toetsen op de drie aspecten van duurzaamheid: �planet, people, profit� (het milieu, de sociale omgeving en de economie). Het totale budget van de nationale projecten samen is ongeveer 60 miljoen euro. Finland is de coördinator van Erabuild, Senternovem verzorgt de informatievoorziening

Binnen drie jaar transnationaal programma

Reageer op dit artikel