nieuws

Gevel Arnhemse kerk vertoont scheuren

bouwbreed Premium

arnhem – De entree van de Arnhemse Eusebiuskerk is afgezet in verband met een gevaarlijke situatie aan een raam 25 meter erboven. De �tracering� van het raam, ofwel de sierlijk gevormde lijst van tufsteen, laat scheuren zien. Een brok van ongeveer 50 kilo Ettringer-tufsteen kantelt zelfs al een beetje naar voren waardoor de situatie onbetrouwbaar […]

arnhem – De entree van de Arnhemse Eusebiuskerk is afgezet in verband met een gevaarlijke situatie aan een raam 25 meter erboven. De �tracering� van het raam, ofwel de sierlijk gevormde lijst van tufsteen, laat scheuren zien. Een brok van ongeveer 50 kilo Ettringer-tufsteen kantelt zelfs al een beetje naar voren waardoor de situatie onbetrouwbaar is. Als het stuk zou loslaten is niet zeker of het glas-in-lood wel blijft zitten. De scheuren zijn door bouwkundig adviesbureau De Vaal geconstateerd. Inmiddels zijn steigers gebouwd die van netten worden voorzien. Zo snel mogelijk wordt de tracering gerepareerd en misschien deels vervangen.

De tufsteen is volgens E. de Vaal, die al langer bij de restauratie van de kerk betrokken is, van een soort die niet erg weerbestendig is, maar die na de oorlog veel werd toegepast voor de wederopbouw van kerken en monumentale gebouwen.

Reageer op dit artikel