nieuws

Geschroefde staalvezel geeft beton beste versterking

bouwbreed Premium

den haag – Schroefvormige staalvezels met een driehoekige dwarsdoorsnee geven beton een optimale versterking. Tot deze conclusie komen onderzoekers van het civil and engineering department van de University of Michigan na een onderzoek van meerdere jaren.

Volgens Luke Pinkerton, één van de onderzoekers, nemen de staalvezels iets van de trekspanning of de belasting over wanneer er microscopisch kleine scheurtjes ontstaan in het beton. Wanneer deze staalvezels rond zijn kunnen ze gemakkelijk uit het beton glijden waarna de scheur juist groter wordt.

Wanneer zo�n staalvezel niet een ronde maar een driehoekige dwarsdoorsnee heeft, is de oppervlakte van de vezel 28 procent groter waardoor een betere binding met het beton ontstaat. Belangrijker is echter dat de mechanische binding tussen beton en staalvezel aanzienlijk wordt versterkt wanneer de vezel als een schroef wordt gedraaid.

Gewone staalvezel faalt wanneer de vezel uit het beton raakt, maar de schroefvormige vezel moet eerst worden rechtgetrokken voordat deze zijn binding met het beton verliest. In de gedraaide vezel zit enorm veel energie opgeslagen waardoor het beton dezelfde, of zelfs een grotere, belasting kan dragen, wanneer er scheurtjes ontstaan. Volgens Pinkerton is de schroefvormige staalvezel in beton in veel gevallen superieur aan wapening.

Prijsvoordeel

Ook door het prijsvoordeel – de staalvezel wordt gemaakt van staaldraad uit afgedankte autobanden – kan men de voorkeur geven aan staalvezel versterkt beton boven gewapend beton. De onderzoekers hebben inmiddels het bedrijf Polytorx opgericht dat de spiraalvormige vezels onder de merknaam Helix maakt en verkoopt.

Er is nog geen onafhankelijk onderzoek gepubliceerd naar het product. Het bedrijf heeft al wel een subsidie van 100.000 dollar gekregen van de zeer gerespecteerde National Science Foundation voor de verdere ontwikkeling van de vezels. Het product wordt inmiddels door een aantal bouwbedrijven in Michigan uitgeprobeerd.

Reageer op dit artikel