nieuws

Gemeenten krijgen hulp bij beleid recreatiewoningen

bouwbreed Premium

den haag – Het ministerie van VROM betaalt maximaal 95.000 euro mee aan een helpdesk voor gemeenten over onrechtmatige bewoning van recreatieverblijven. Het initiatief van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) moet gemeenten hulp bieden bij het maken van beleid.

Minister Dekker (VROM) wil vóór 31 december 2004 duidelijkheid van gemeenten over hoe zij omgaan met permanente bewoning van de vakantiehuizen. Gemeenten mogen kiezen tussen legalisering of een verbod.

Dekker heeft gemeenten opgeroepen duidelijk beleid te maken en dat uiterlijk eind dit jaar aan haar door te geven. In juli had zij van eenderde gegevens binnen.

De VNG wil haar leden die daar moeite mee hebben, ondersteunen bij het formuleren van hun beleid en het kiezen voor de optie legaliseren of verbieden van permanente bewoning.

Bestemmingsplannen

De helpdesk bestaat in ieder geval tot eind dit jaar. Een woordvoerder van de VNG sluit niet uit dat de helpdesk open blijft tot 31 december 2005 als het beleid in de bestemmingsplannen moet staan. De subsidie van VROM blijft ook tot die datum, zolang er nog geld in zit.

De VROM-Inspectie gaat gemeenten met recreatiewoningen aanspreken die tot 20 september niet hebben gereageerd op de oproep van Dekker. Zijn er dan op 31 december nog gemeenten die geen informatie hebben verstrekt, grijpt de minister zelf in.

Reageer op dit artikel