nieuws

Geluidloze verwarming in stijlen en dorpels

bouwbreed Premium

De stijlen en dorpels in een gevel met veel glas zijn te gebruiken voor het verwarmen of koelen van de aangrenzende binnenruimte. Maar liefst wel zonder allerlei hinderlijke uitzet- en krimpgeluiden.

AANHEF_SUB:octrooi

nummer: 1023964

houder: P. Kötz, Mockrehna (D)

uitvinder: P. Kötz

De officiële korte aanduiding van octrooi 1023964 luidt: �Inrichting voor het op temperatuur houden, die middelen omvat voor de montage ervan aan staanders en dwarsbalken van een gevel met ruitsystemen�. Uit het vervolg van de octrooitekst blijkt het te gaan om een buizensysteem voor het verwarmen of koelen van een aan een gevel grenzende binnenruimte.

Er bestaan al vergelijkbare, geoctrooieerde systemen, maar volgens de uitvinder voldoen die niet voor de volle honderd procent. Zo bestaat er bij een van die systemen te weinig fysiek contact tussen de buizen en de bijbehorende afdekprofielen in de ruimte die op temperatuur moet worden gehouden.

Bij een ander systeem treden hinderlijke geluiden op doordat de gebruikte materialen in verschillende mate uitzetten of krimpen. Of het systeem is zo uitgevoerd, dat de gevelbouwer en de verwarmingsspecialist hun werkzaamheden zorgvuldig op elkaar moeten afstemmen, wat in de praktijk leidt tot fouten en wachttijden. En bij een vierde systeem blijkt de klikverbinding zo zwak te zijn, dat de uitzettende afdekprofielen plotsklaps kunnen loslaten.

Geïntegreerd

Het systeem van P. Kötz bestaat uit vasthoudrails en afdekprofielen met geïntegreerde, lusvormig uitgevoerde buizen voor de koel- of verwarmingsvloeistof. De gevelbouwer kan ze aanbrengen op de binnenzijde van de stijlen en dorpels tussen het isolatieglas, waarna de installateur op een ander tijdstip de verdere aansluiting kan verzorgen. De aansluitingen voor de onderling onafhankelijke horizontale en verticale kringlopen zitten aan de zijkant van de gevel, of in het vloergebied.

De gebruikte dunwandige, koperen buizen zitten in een afgesloten holte in de aluminium profielen. Een steunveer zorgt dat de buizen klem zitten tegen de wand van het profiel, aan de kant die uitsteekt in de te verwarmen of te koelen ruimte. “Door het lichaamscontact brengen de buizen de temperatuur van het dragermedium direct aan de wanden van de afdekprofielen over”, schrijft de uitvinder in vertaling. “Deze stralen hun warmte in de binnenruimte en verwarmen of koelen de lucht door convectie.”

De warmteoverdracht naar de gevelelementen is zoveel mogelijk beperkt, onder andere door het gebruik van kunststof schroeven voor het vastzetten van de uit polyamide gemaakte vasthoudrails. Polyamide heeft een zeer lage warmtegeleidingscoëfficiënt en goede �glij-eigenschappen�. Vooral dat laatste voorkomt hinderlijke bijgeluiden.

Reageer op dit artikel