nieuws

FNV Bouw belooft nieuwe verrassende acties

bouwbreed Premium

den haag – FNV Bouw werkt aan nieuwe acties. Welke vorm die gaan krijgen is nog niet duidelijk. Hierover wordt vandaag beslist. De vakbond kijkt tevreden terug op de grote demonstratie die zaterdag Amsterdam op zijn kop zette.

Voorzitter L. de Waal van vakcentrale FNV kondigde zaterdag op een volgepakt Museumplein de acties aan. Aan zijn gehoor van ruim 200.000 demonstranten liet hij weten dat naast de bouw het openbaar vervoer, de metaal en de gemeenten de komende maanden een bezoek van FNV-kaderleden tegemoet kunnen zien.

Onderhandelaar

De vorm van de acties is ook De Waal nog niet duidelijk. “Het is aan de bonden hoe ze de acties vorm gaan geven”, lichtte hij zijn uitspraken in Amsterdam later toe. De vakbondsbestuurder nodigde het kabinet uit om langs te komen voor serieuze onderhandelingen.

SER-voorzitter Wijffels heeft zich inmiddels opgeworpen als onderhandelaar tussen het kabinet en de vakbeweging. De regeringspartijen hebben in reactie op het voorstel laten weten dat hij welkom is, maar dat ze niet over vut en prepensioen willen praten.

“Het standpunt van het kabinet is in beton gegoten”�, reageert De Waal op het initiatief van Wijffels. Daarom heeft bemiddeling volgens de vakbondsman niet veel zin. Het kabinet moet eerst in beweging komen, zo stelt de FNV. Pas daarna begint de bond samen met de andere vakcentrales CNV en MHP een gesprek met het kabinet. MHP en CNV zien wel wat in het initiatief, maar alleen als voorbereiding op een gesprek tussen de vakbeweging en het kabinet.

Kort na de massale demonstratie van zaterdag lieten de ministers De Geus van Sociale Zaken en Zalm van Financiën weten dat het kabinet niet van plan is concessies te doen aan de door de bonden vergruisde voorstellen om de VUT en het prepensioen zo goed als af te schaffen.

Reageer op dit artikel