nieuws

Erotische augurk in Londen winnaar Nationale Staalprijs

bouwbreed Premium

ede – Het is 180 meter hoog, heeft qua vorm iets weg van een torpedo of dennenappel en wordt ook wel als erotische augurk aangeduid. Het “sublieme” hoogbouwkantoor van Swiss Re in Londen is volgens jury-voorzitter architecte Liesbeth van der Pol een terechte winnaar van de Nationale Staalprijs in de categorie utiliteitsbouw.

Met Swiss Re kan de Belgische staalbouwer Victor Buyck via een omweg toch een winnend project op zijn naam zetten. Die omweg is de samenwerking met Nederlandse staalconstructiebedrijf Hollandia. Het ontwerp van de toren is van Foster and Partners, met Arup als constructeur en Skanska Constructions als hoofduitvoerder.

Het kantoorgebouw voor verzekeraar Swiss Re heeft niet alleen een zeer opvallend uiterlijk, mede daardoor kreeg het ook een bijzondere constructie en inrichting. “Uitzonderlijk is de dragende stalen gevelbuis, waarin het principe van dubbelgekromde driehoeken prachtig consequent is doorgezet.

Door de gevel op te delen in horizontalen, diagonalen en speciaal samengestelde knooppunten is voldaan aan de zeer strenge tolerantie-eisen”, aldus het juryrapport. Daarin wordt het interieur al even uniek genoemd: “geheel vrij van indeelbare vloervelden, een schroefvormig oplopend atrium en een ingenieuze klimaathuishouding”.

Transparantie

De nieuwe, zesde brug over de Maas bij Maastricht, die nieuwbouwwijk Céramique verbindt met het oude stadscentrum, is winnaar geworden in de categorie Infrastructuur. Op de ranke stalen brug, hoofdoverspanning 164 meter, kunnen voetgangers en fietsers door de omlaag gebrachte draagconstructie het toppunt van transparantie ervaren, want “het uitzicht is fenomenaal”.

In de categorie Woningbouw gaat de staalprijs naar een op 15 vierkante meter gerealiseerde woning in Utrecht. Zonder slank staalskelet was dit zeslaags wolkenkrabbertje er nooit gekomen, aldus de jury.

Bij de industriegebouwen is het een project uit Woerden geworden. Volgens de jury gaat het hier om “hét pleidooi voor meer kwaliteit in de industriële bouw”.

Reageer op dit artikel