nieuws

ENCI slachtoffer van Duitse afbraakprijzen

bouwbreed Premium

den haag – Overcapaciteit in de cementproductie in Europa is de belangrijkste oorzaak van de problemen rond ENCI. Met name de prijzenslag in Duitsland zorgt voor problemen in de bedrijfstak.

Het is al enkele maanden onrustig in Maastricht. Moederbedrijf Heidelberg Cement liet bij monde van bestuursvoorzitter Bauer in augustus doorschemeren te willen ingrijpen in de capaciteit in de Benelux. Reden: een teruglopende afzet. Deels is dit te wijten aan minder bouwactiviteiten in met name Nederland, deels door de afbraakprijzen waarmee Duitse concurrenten klandizie wegkapen.

Dat laatste is een gevolg van overcapaciteit in de Duitse cementindustrie waar de branche al jaren kampt met een laag bouwvolume. De binnenlandse afzet aldaar daalde in de eerste helft van dit jaar nog met 13 procent. Dankzij de export tegen dumpprijzen steeg de totale omzet toch nog. Als gevolg daarvan zitten de Benelux-dochters van Heidelberg Cement nu met een overcapaciteit. Dit geldt voor ENCI in Maastricht, maar ook voor de ovens in Lixhe en in Antoing, beide in België.

FNV Bondgenoten vreesde op basis hiervan dat Heidelberg Cement de maaloven in Maastricht zou sluiten. Alleen het vermalen van de uit mergel gebrande klinkers en de distributie zouden dan nog een plaats kunnen krijgen in Maastricht.

Voor de Ondernemingsraad van ENCI is dat nauwelijks bespreekbaar. Zonder de maaloven zijn de andere activiteiten nooit winstgevend te maken. Een dergelijk plan betekent in de visie van de werknemers dan ook alleen maar uitstel van volledige executie van de Nederlandse activiteiten.

Op zich lijkt de keuze van de Heidelberg-directie een logische. De maaloven in Maastricht dateert van 1968, die in België van 1974 respectievelijk 1979. Daar staat tegenover dat in de Maastrichtse oven geen onderdeel uit 1968 meer te vinden is, zo vertelde ENCI-directeur Pluijmen in september.

Mergelwinning

Op de achtergrond speelt evenwel ook nog het probleem van de mergelwinning. Weliswaar heeft ENCI inmiddels voor de winning voor de komende 25 jaar een vergunning gekregen, maar het mergelwinnen blijft in Nederland altijd lastig. In België gaat dat allemaal een stuk makkelijker en daardoor goedkoper. “In België mag een producent bij wijze van spreken doorgraven tot China”, heet het in cementkringen.

Het personeel in Maastricht zal niet zonder slag of stoot de plannen over zich heen laten komen. Toen de eerste geruchten de ronde deden, brak er al direct een werkonderbrekingen uit waaraan ook de vestigingen in Rotterdam en IJmuiden meededen. Want niemand in Maastricht ziet voor Heidelberg de noodzaak voor dergelijke drastische ingrepen. Daarbij weet het zich ook nog gesteund door de Europese OR van Heidelberg die eist dat het bedrijf afziet van sluiting van de maaloven in Maastricht. Bovendien mogen er bij eventuele reorganisaties geen gedwongen ontslagen vallen.

Reageer op dit artikel