nieuws

Elpan wil herkansing voor plintverwarming

bouwbreed

svendborg – Een hernieuwde introductie wacht de Elpan en de Wanpan in Nederland. Eerder bood de toenmalige fabrikant deze plintverwarming al aan, maar deze liet de promotie sloffen zodat er geen Nederlandse bestellingen meer binnenkwamen. De nieuwe eigenaren van het bedrijf uit het Deense Svendborg willen meer werk maken van de export naar Nederland.

De Elpan verwarmt met een elektrisch element in de plint terwijl voor de Wanpan een conventioneel centraal verwarmingssysteem tot plintformaat is gereduceerd. Beide installaties verdelen de warmte uit de plint via de wanden gelijkmatig over de hele ruimte. De wanden blijven daardoor droog en verminderen zo de groei van allerlei micro-organismen. Door de gelijkmatige verdeling is het op de vloer net zo warm als onder het plafond. Zo ontstaan er ook geen tocht en luchtwervelingen. Dat maakt de binnentemperatuur comfortabeler voor bijvoorbeeld zieken en gehandicapten. Vergeleken met traditionele systemen rekent de fabrikant een besparing voor van zo�n 30 procent.

Als optie schakelt de elektronisch geregelde Elpan via een sms in en uit. De fabrikant levert de Elpan in lengtes van 120, 85 en 40 centimeter met een vermogen van 40 tot 170 watt. De elementen worden als een doorgaande plint gemonteerd. De modules meten een hoogte van 12 centimeter en een diepte van 1,7 centimeter. De Wanpan komt in vijftien lengtes van minimaal 40 tot maximaal 320 centimeter en vormt eveneens een doorgaande plint. Blinde panelen vullen in beide systemen eventuele gaten in de plint op. Het Wanpan-systeem weerstaat een druk tot 16 bar. De modules zijn 13,5 centimeter hoog en 2,5 centimeter diep. Afhankelijk van de nationale regels kan deze variant op de plintverwarming ook als plintgoot voor elektrakabels worden gebruikt.

Technisch gaan de elementen in elk geval een kwart eeuw mee. De fabrikant lakt de afdekpanelen wit volgens RAL 9010 en grijs volgens RAL 7035. De huidige levertijd bedraagt ongeveer een week. Nederlandse geïnteresseerden kunnen bij gebrek aan een agent of importeur al dan niet via een tussenhandelaar bij de fabriek bestellen. De nieuwe eigenaren van de fabriek die de zaken sinds januari leiden, hopen snel een Nederlandse vertegenwoordiger te kunnen aanstellen. Elke installateur kan de systemen zonder specifieke scholing aansluiten. In Europa is het systeem zonder meer toe te passen.

Reageer op dit artikel