nieuws

Drenthe ziet toekomst in bouw seniorenstad

bouwbreed Premium

groningen – Drenthe ziet wel wat in de bouw van een seniorenstad. Dat zei gedeputeerde S. Swierstra van de provincie tijdens het congres De regio pakt de ruimte in Groningen.

Volgens de bestuurder is het idee van adviesbureau Inbo een �mes dat aan meerdere kanten kan gaan snijden�. Swierstra denkt dat Drenthe uitermate geschikt is voor de bouw van steden waar ouderen elkaar vermaken en verzorgen. Hij haalde in zijn toespraak een column aan van Geert Mak. De journalist adviseert de noordelijke provincies om zich te richten op de grijze golf die er aankomt en behoefte heeft aan recreatie en tal van specifieke diensten.

Volgens Mak zouden ouderen zich in het Noorden als een vis in het water voelen. Swierstra citeert hierbij de populaire kroniekschrijver. “Het leuke aan het Noorden is dat langzame en bedaarde, terwijl heel Nederland zich suf rent….” De spreker koppelt het bedaarde van het Noorden direct aan de dynamiek van de regio waar grote projecten tot stand komen, bijvoorbeeld het Groningse Meerstad en Sportstad in Heerenveen.

De discussie over de bouw van steden die speciaal voor ouderen zijn ingericht, is eerder aangezwengeld door het adviesbureau Inbo dat het rapport �Ik ben al jaren bij de tijd� heeft uitgebracht.

Bij de uitwerking van de plannen werkt de onderneming samen met de bouwers Heijmans en Koninklijke Bam Groep. Projectontwikkelaar ING Real Istate is ook betrokken bij het project. Minister Dekker van Volksgezondheid Ruimtelijk Ordening en Milieu (VROM), die gisteren ook naar het congres in Groningen was afgereisd, pleit voor de ontwikkeling van een regiovisie voor de stedenas Groningen-Assen. Het plan moet vergelijkbaar zijn met de uitvoeringsprogramma�s die momenteel voor vier andere Nationale Stedelijke Netwerken worden gemaakt, maar krijgt niet dezelfde status. Met het voorstel komt Dekker niet alleen de Tweede Kamer maar ook de provincies Friesland, Groningen en Drenthe tegemoet. De afgelopen weken zijn vanuit het Noorden veel lobbyisten naar Den Haag getrokken om de rijkssubsidie voor de regio veilig te stellen. Het kabinet wil de post uit het budget schrappen.

De Tweede Kamer probeerde eerder deze week met verschillende amandementen verandering te brengen in voornemens van de regering. Dekker laat weten dat staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken op de uitwerking is gezet van de voorstellen van het parlement. Met het oog op de Brusselse discussies die momenteel over regionale steun worden gevoerd, verwacht Dekker pas in de loop van volgend jaar meer over de kwestie te kunnen melden.

Reageer op dit artikel