nieuws

Distrivent houdt klimaat in distributiehal constant

bouwbreed Premium

ulft – Comfortabel en zonder tocht regelt de Distrivent van Bovema S-Air het klimaat in de nieuwe productiehal van metaalbewerker Ulamo in Ulft. Het systeem van de industriële ventileerder uit Milsbeek hangt aan het plafond en blaast de behandelde lucht vanuit een centraal punt in de ruimte. Het systeem kan met een kwart van de capaciteiten toe vergeleken met conventionele systemen.

Bovema S-Air ontwierp het systeem aanvankelijk voor logistieke dienstverleners die meer met hun opslagruimte willen doen, legt adviseur drs. E. Ruijs uit. Het binnenklimaat beperkt de keus aan goederen die ze kunnen opslaan. Conditionering van de hal verruimt het assortiment, maar vergt vanwege het grote volume vaak een evenredig forse investering. Daar komt bij dat dergelijke systemen geen gelijkmatig klimaat scheppen. De warmte hoopt zich onder het dak op terwijl het aan de vloer koud blijft.

De installatie van de Milsbeekse fabrikant mengt de lucht waardoor het temperatuurverschil tussen het plafond en de vloer ongeveer één graad Celsius bedraagt. Zo ontstaat in de hele ruimte een aangename temperatuur. Door deze menging treden volgens adviseur ing. B. Bloksma in de zomer geen �hot-spots en in de winter geen �koude-spots� op.

De Distrivent is geschikt voor hallen van 10.000 tot 200.000 kubieke meter met een hoogte van 5 tot 25 meter. Het systeem is bedoeld voor een maximum temperatuur van 12 tot 25 graden Celsius. De lucht hoeft niet per definitie fysiek te worden gekoeld.

Stookseizoen

In de visie van Bovema S-Air spaart deze kleine installatie �s zomers en �s winters energie. In het stookseizoen kan de Distrivent zo�n 18 procent besparen op het energieverbruik. Het systeem maakt weinig lawaai en vormt volgens Bloksma in de winter een ideale combinatie met een bevochtiger. Opslagstellingen kunnen in het ontwerp geïntegreerd worden en tot vlak onder het dak steken. De installatie werpt geen obstakels op voor het interne transport. De benodigdheden kunnen binnen op een stelling worden geplaatst en nemen dan een ruimte van maximaal twee palletplaatsen in. In het geval van Ulamo zijn de verschillende onderdelen ondergebracht in een behuizing op het dak. Ruijs noemt als bouwkundige maatregelen het maken van een gat in het dak voor de luchtleidingen en de montage van twee extra steunbalken waarop de installatie rust. Het systeem verwarmt de lucht met een gasbrander. De installatie die bij de Ulftse metaalbewerker staat opgesteld heeft een capaciteit van 35.000 kubieke meter. De lucht wordt uitgeblazen via een vierkante �centraaldoos� met aan elke zijde vier uitblaasopeningen die de lucht gelijkmatig over de ruimte verdelen. Een extra klep houdt de ruimte aan de onderkant van de doos op temperatuur.

Bovema S-Air maakt de producten uit zeewaardig aluminium. Dat heeft een lager gewicht dan bijvoorbeeld staal en kan met minder ondersteuning toe. Het materiaal oxydeert wel maar het laagje dat daardoor ontstaat beschermt het materiaal tegen verdere aantasting. Alleen voor agressieve omgevingen of wanneer de architect het voorschrijft, coat Bovema S-Air het materiaal. Het bedrijf bouwt alle componenten zelf en installeert ze doorgaans ook zelf, al dan niet in samenwerking met een installateur. Wanneer de gebruiker naar een ander pand over gaat kan de installatie mee verhuizen.

Voor het project bij Ulamo schreef Bovema S-Air in op het bestek. Daarin stonden onder meer bepaalde nozzles voorgeschreven voor het uitblazen van de lucht. De fabrikant uit Milsbeek verwachtte dat die te weinig worp zouden opwekken en stelde in overleg met de betrokken partijen een alternatief voor. Klimaatsystemen vergen specialistische kennis die verder gaat dan de kengetallen waarvan bestekschrijvers vaak uitgaan, benadrukt Bloksma. Kengetallen geven een te algemeen beeld en leveren vaak niet de juiste installatie op. Door de gespecialiseerde aanpak hoeft het alternatief niet meer te kosten dan de voorgeschreven oplossing.

Bovema S-Air leverde voor het project bij Ulamo ook Rook & WarmteAfvoer (RWA) luiken voor in het dak. Dat zijn brandveiligheidsvoorzieningen die de compartimentering vergroten. Ruijs noemt de Milsbeekse fabrikant een gecertificeerd RWA-ontwerper. Deze ventilatieluiken helpen het klimaat beheersen met bijvoorbeeld nachtkoeling of ventilatie. Een regensensor zorgt ervoor dat de luiken tijdens een bui dichtgaan. Een persluchtcilinder opent de luiken en een veersysteem trekt ze weer dicht. Bij brand opent een smeltlood met een CO2-patroon het luik.

Reageer op dit artikel