nieuws

Creatief boekhouden van NVM schiet in het verkeerde keelgat

bouwbreed Premium

den haag – De Nederlandse Vereniging van Makelaars blinkt uit in creatieve boekhouding om de vastgoedbelangen van haar leden zo voordelig mogelijk te presenteren. Dat vindt de website voor ontwikkelaars Spacemakers.

Ergernis bestaat over de wijze waarop de NVM de cijfers manipuleert ter bevordering van de huizenmarkt. Gehaaid werden bij de jongste presentatie van de kwartaalcijfers – anders dan gebruikelijk – de transacties van half mei tot half augustus in beeld gebracht, in plaats van de peildata 1 juli en 30 september te nemen. Daardoor kon verhullend de conclusie worden getrokken dat het aanbod nauwelijks toeneemt.

“Zou de NVM de feitelijke verschuiving in het derde kwartaal hebben gepubliceerd, dan zou blijken dat voor het tweede achtereenvolgende kwartaal het woningaanbod fors toeneemt”, aldus de ontwikkelaarssite. “Spacemakers inventariseert maandelijks het aanbod en constateert in het derde kwartaal een stijging van bijna 3 procent. Over de eerst driekwart van het jaar is er een stijging van het aantal te koop staande woningen van bijna 12 procent”.

Omdat de NVM ook betrapt kan worden op geruisloos doorgevoerde neerwaartse bijstellingen om later hoge waardestijgingen te kunnen presenteren, verwijt Spacemakers de makelaarsorganisatie dubieus gegoochel met cijfers. “Het belang van het uitdragen van positieve marktinformatie, prevaleert blijkbaar boven de verantwoordelijkheid op integere wijze met de berichtgeving over de woningmarkt om te gaan”.

Ook de stichting Vastgoedrapportage Twente ligt in de clinch met de NVM. Aanleiding is de kritiek van NVM-voorman H. Snijder in de Twentsche Courant Tubantia dat in de recent gepresenteerde rapportage cijfers van de NVM en het Kadaster door elkaar gehusseld zijn. Daardoor zou de Twentse markt foutief in beeld zijn gebracht.

Voorzitter D. Spikker van Vastgoedrapportage Twente wrijft de NVM geprikkeld in dat de ledencijfers van de makelaarsorganisatie niet zaligmakend zijn. Betrouwbaarder is uit te gaan van de registratie van het Kadaster. Weliswaar meet het Kadaster ongeveer tien weken later (bij de eigendomsoverdracht vastgelegd bij de notaris) maar dan bestaat wel een compleet beeld. In het NVM-beeld ontbreken de transacties van overheden, corporaties en concurrerende makelaarsorganisaties.

Twentse markt zou foutief in beeld

zijn gebracht

Reageer op dit artikel